IMPOSTOS

El Govern planeja establir un mínim autonòmic en Successions i Patrimoni

La ministra Montero afirma que la Comunitat de Madrid es pot permetre baixades de tributs perquè recapta més per l''efecte capitalitat'

Defensa una pujada d'impostos per sostenir un nou finançament autonòmic sense perdedors i amb la població com a criteri principal

zentauroepp50427804 pol montero191016160046

zentauroepp50427804 pol montero191016160046 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va avançar que en el cas de mantenir-se el PSOE en l’Executiu plantejaran que s’estableixi un mínim en impostos com Successions o Patrimoni, cedits a les comunitats autonòmes, per frenar el contagi de rebaixes fiscals que es produeix amb les baixades de tributs que planteja la Comunitat de Madrid i que va afirmar que es pot permetre per l’'efecte capital’.

«Patrimoni o Successions estan delegats però hi ha d’haver un rang per evitar que a la pràctica l’impost s’elimini, que és el que ha passat amb Successions en moltes comunitats», va explicar Montero en una xerrada a Ràdio València Cadena SER.

La ministra va dir que «és compatible l’autonomia fiscal amb una harmonització que no provoqui desigualtats inexplicables en el conjunt del territori».

Montero, seguint la tesi del president valencià Ximo Puig va apuntar al govern popular de la Comunitat de Madrid i va afirmar que «pel fet de ser la seu de la capitalitat, té avantatges afegits i això fa que les recaptacions siguin superiors a les dels veïns» el que permet que «de forma sistemàtica, plantegi baixades d’impostos, com el de Successions».

«Clar que es produeix dúmping fiscal o espiral fiscal a la baixa. Es va encomanant el sistema i quan te n’adones no és que s’ha baixat sinó s’ha deslegitimat i hi ha hagut una campanya de desprestigi i ara la majoria de ciutadans no entén per què ha d’existir. És una situació greu que hem d’harmonitzar», va remarcar Montero que va dir ser partidària que hi hagi «una sèrie de límits perquè no hi hagi greuges entre diferents regions».

A Madrid, Patrimoni està bonificat al 100% i Successions al 99% per a familiars directes i Javier Fernández-Lasquetty, conseller d’hisenda de la Comunitat, ha anunciat que continuen «avançant» per reduir-lo entre oncles i nebots.

Finançament, impostos i població

Montero va mantenir després una trobada al Palau de la Generalitat amb Puig i els representants dels principals sindicats i empresaris i va afirmar que, en el cas de retenir el Govern, tornaran a plantejar una pujada d’impostos per afrontar un nou finançament autonòmic en què va afirmar que no hi haurà comunitats perdedores i l’administració central hauria de reduir la seva quota en el repartiment.

Notícies relacionades

«El Govern ha de revisar la fiscalitat perquè estem vuit punts per sota de la mitjana europea i si aspirem a tenir un estat excel·lent, hem de tenir una fiscalitat que acompanyi», va assenyalar Montero, que advoca per impulsar una «fiscalitat mediambiental».

Montero va assenyalar que buscarien el consens però va destacar que, segons la seva opinió, s’ha de prioritzar «el criteri de població». «No hi ha res que justifiqui que entre la comunitat més ben pagada i la pitjor hi hagi 800 euros de diferència ni insularitat ni edat ni dispersió», va concloure.

Temes:

Impostos