DIA DEL PAÍS VALENCIÀ

Ximo Puig carrega contra l'«antipatriòtic paradís fiscal» madrileny

El president valencià exigeix un nou finançament autonòmic i adverteix que «la paciència té un límit»

Pablo Casado i José Luis Ábalos, entre els assistents a la recepció institucional del 9 d'Octubre

zentauroepp50313624 valencia 9 10 2019 pol tica   ximo puig   el president de la191009110631

zentauroepp50313624 valencia 9 10 2019 pol tica ximo puig el president de la191009110631 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha tornat a exigir una reforma en el sistema de finançament autonòmic en el seu discurs a la recepció institucional del 9 d’octubre, Dia del País Valencià i ha carregat, sense anomenar-lo explícitament, contra el paradís fiscal que suposa la Comunitat de Madrid.

Puig ha assegurat que la reivindicació d’un nou finançament es farà amb «responsabilitat», però, amb referència a les polítiques de rebaixes impositives dels governs del PP a Madrid, ha dit que «resulta intolerable que alguns territoris d’Espanya apliquin un ‘dumping’ fiscal que, a la pràctica, permet l’aparició de paradisos fiscals dins de l’Estat».

«Aquesta actitud, a més d’insolidària i antipatriòtica, perverteix un sistema d’èxit com ha sigut l’estat de les autonomies», ha assenyalat Puig, que ha carregat també «contra el proteccionisme aranzelari recuperat pel president dels Estats Units contra la taronja valenciana».

Puig ha avisat sobre com «la por i la incertesa estan fent dels populismes el cavall de Troia per erosionar els valors europeus» i ha avisat que a Espanya s’han de rebutjar les tendències recentralitzadores i que s’han de potenciar l’autogovern i les autonomies.

«Ara bé, la paciència, senyores i senyors, té un límit. Una vegada per sempre, Espanya necessita assumir que les singularitats són una riquesa i que la igualtat real entre persones és l’únic camí d’un projecte comú», ha subratllat.

«Necessitem un govern estable»

El president ha recordat que fa anys que reivindiquen un nou sistema de finançament i ha destacat els tres avenços que ha assegurat que es van aconseguir en la legislatura passada, la cohesió de la societat valenciana en la reivindicació, la inclusió, tot i que insuficient, del «problema valencià» a «l’agenda política i mediàtica estatal que ha fet que «deixi de ser invisible» i, finalment, «la convergència real en les despeses, és a dir el reconeixement efectiu dels nostres drets».

Notícies relacionades

«Però amb tot això no n’hi ha prou. Necessitem que Espanya surti ja de la paràlisi institucional. Necessitem un govern estable i un Parlament que entengui la diversitat territorial i garanteixi la igualtat entre espanyols», ha apuntat Puig, que ha arrencat el seu discurs amb un record «a les terres colpejades per la gota freda» especialment del Baix Segura alacantí.

Abans del discurs de Puig es van entregar els reconeixements anuals de la Generalitat. Les Altes Distincions han sigut aquest 2019 per a Laura Pastor, a títol pòstum i com a membre del grup antifranquista 10 d’Alaquas, al modista Francis Montesinos, al poeta Paco Brines i a l’escriptora Rosa Serrano, impulsora de la literatura en valencià.

Pablo Casado i José Luis Ábalos / MIGUEL LORENZO