Per la llum i el combustible

L'IPC es va moderar al 0,1% al setembre, el mínim des del 2016

Prossegueix el camí baixista després que a l'agost baixés dues dècimes més i se situés al 0,3%

9216174 59

9216174 59

3
Es llegeix en minuts

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar el setembre a Espanya fins al 0,1% interanual, el nivell més baix dels últims tres anys. La retallada en dues dècimes de la taxa interanual en un mes coincideix amb les previsions de la majoria dels analistes i respon fonamentalment a la caiguda de preus dels productes energètics, sobretot del gas i l’electricitat. També van reduir la taxa d’inflació els aliments no elaborats, en especial els llegums i les hortalisses i el peix, que van compensar la pujada de la fruita. Segons les dades definitives publicades aquest divendres perl’Institut Nacional d’Estadística (INE), no es registrava un nivell tan baix d’inflació des de l’agost del 2016. 

L’abaratiment de l’electricitat, del gas, dels carburants, dels automòbils, i d’alguns aliments, com els llegums i hortalisses i el pa i els cereals, fonamenta la dada global. La taxa interanual de setembre és la trenta-setena taxa positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,1% superiors als de fa un any.

Amb la dada del setembre, l’IPC interanual prossegueix el camí baixista després que a l’agost baixés dues dècimes i se situés en el 0,3%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus delsproductes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar una dècima al setembre, fins a l’1%, amb què se situa gairebé un punt per sobre de l’IPC general.

El novè mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,2%, dues dècimes menys que a l’agost.

Segons l’INE, entre els grups que van contribuir al setembre al descens de la taxa interanual de l’IPC es troben la vivenda, que va retallar 1,5 punts la seva taxa anual, fins al -4,8%, per l’abaratiment de l’electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar dues dècimes, fins al 0,0%, pel menor cost dels carburants i dels automòbils; i els aliments, que van reduir la seva taxa anual una dècima, fins al 0,9%, per l’abaratiment de llegums, hortalisses, pa i cereals i l’estabilitat dels preus del peix i marisc. Per contra, la fruita es va encarir al setembre.

En el cas de Catalunya, l’IPC va baixar el 0,2% el setembre respecte al mes anterior, i això va situar la inflació interanual en el 0,3%. Els preus van baixar bàsicament en l’apartat de lleure i cultura (3,8%), hotels, cafès i restaurants (0,7%) i vivenda (0,4 %). Per la seva banda, l’increment més destacat dels preus durant el mes setembre es va registrar en l’apartat de vestit i calçat, amb un augment del 4,8%.

L’últim any, els preus van baixar sobretot en vivenda (3,8%), mentre que van pujar en altres apartats, com hotels, cafès i restaurants (2,2%), aliments i begudes no alcohòliques (1,5%) i parament i ensenyament (1,3%).

La reacció dels sindicats davant l’evolució de la inflació va ser positiva. Com que els salaris tendeixen a augmentar de manera moderada, el fre a l’alça dels preus suposa una certa recuperació del poder adquisitiu dels treballadors. Els salaris pactats en conveni van pujar el 2,29% fins al setembre. Les centrals reiteren la necessitat d’apujar els salaris en general, però especialment els més baixos, en taxes netament superiors a l’alça de la inflació.

Notícies relacionades

La CEOE va qualificar de «notable desacceleració en la inflació» la situació dels últims mesos, però manté les seves previsions per al 2019 en l’entorn del 0,7%, per sota de la inflació mitjana esperada per a l’eurozona (1,2%, segons el Banc Central Europeu). Per a la patronal, la dada de l’IPC de setembre consolida la inflació en nivells molt baixos i confirma així «l’absència de pressions inflacionistes en l’economia espanyola».

Segons la CEOE, la millora de la competitivitat-preu, via moderació de la inflació, hauria d’estar acompanyada de la contenció d’altres costos, com fiscals o laborals, així com de mesures de política econòmica que afavoreixin el creixement de la productivitat de l’economia espanyola.

Temes:

IPC