Indústria

Espanya demana a Brussel·les limitar les importacions d'acer en cas de 'brexit' dur

La ministra d'Indústria envia una carta a la comissària sortint Cecilia Malmström perquè revisi les mesures de salvaguarda

zentauroepp48897366 reyes maroto190703120848

zentauroepp48897366 reyes maroto190703120848 / Javier Otazu Elcano

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha demanat a la Comissió Europea que revisi les «mesures de salvaguarda» vigents a Europa sobre les importacions siderúrgiques en cas que es produeixi un ’brexit’ dur.

En una carta, dirigida per la ministra Reyes Maroto a la comissària Cecilia Malmström, el Govern recorda a Brussel·les que «les empreses siderúrgiques de la Unió Europea es troben en una situació difícil fins al punt de plantejar-se el tancament d’algunes línies i plantes de producció, a causa de l’escassa demanda i a la competència de les importacions», sobretot asiàtiques.

Un exemple d’això és la planta d’ArcelorMittal a Astúries. La multinacional va anunciar al maig una retallada de la producció en les plantes europees de tres milions de tones –700.000 tones en la factories de Gijón i Avilés– a causa de la caiguda de la demanda i a l’augment dels preus de l’energia (per l’increment dels costos d’emissió de CO2). Fet al qual va succeir l’anunci d’ArcelorMittal que procediria a la «parada puntual» de diverses instal·lacions de les seves plantes asturianes i a un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTE) per a 600 treballadors. 

Després de la decisió dels Estats Units d’imposar aranzels (25%) als productes siderúrgics (2018), la Comissió Europea va iniciar una investigació que va posar de manifest que les importacions d’acer a la Unió Europea havien augmentat considerablement. Així, el febrer d’aquest any i durant un termini de tres anys revisable, l’executiu comunitari va aprovar una sèrie de mesures de salvaguarda –que consisteixen en contingents aranzelaris per sobre dels quals s’aplicarà un dret del 25%– per protegir els productors europeus d’acer davant d’una previsible al·luvió de material a baix preu a Europa.

Notícies relacionades

Així, tot i que Espanya reconeix l’«esforç» realitzat per Brussel·les per revisar aquestes mesures i valora la «dificultat» de trobar una solució satisfactòria per a totes les parts, el «preocupa» el que passi ‘a posteriori’ en cas d’un ’brexit’ sense acord. Llavors, assenyala, caldrà tornar a calcular els contingents per a totes les categories de productes i «en algunes categories l’impacte podria ser molt important».

Per això, la ministra d’Indústria sol·licita a la comissària sortint –l’1 de novembre arribarà el nou equip de la mà d’Ursula von der Leyen a la Comissió Europea– que «una vegada que es produeixi el ’brexit’ dugui a terme una revisió urgent» d’aquestes mesures «a fi d’adaptar-les com més aviat millor a la nova situació». «També és fonamental realitzar un estret seguiment de la demanda d’acer, de manera que, quan sigui necessari, es dugui a terme de nou una revisió adaptant les mesures a la nova situació», conclou.