MOSTRA AL PORT DE BARCELONA

Nàutica sostenible de fons

El Saló Nàutic obre les portes a Barcelona amb rècord d'embarcacions i luxe a la superfície fins diumenge

salon

salon

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els vents de sostenibilitat guanyen protagonisme al Saló Nàutic de Barcelona, que va obrir aquest dimecres les portes als molls de la ciutat amb rècord d’embarcacions exposades, un total de 700 (un 9% més que en l’edició anterior). Vela i motors forabord de noves formes guanyen pes en un sector que requereix congraciar-se amb l’entorn i en el qual la revolució elèctrica comença a deixar-se veure.

Malgrat que el president del certamen, Luis Conde, manté que «navegar no és car», el cert és que l’aparador del Saló Nàutic deixa bocabadats els visitants amb ofertes que no permeten compres impulsives. Floten en aigües calmes de Barcelona objectes de desig, només vistos en catàlegs, a preu d’apartament de luxe o mansió i tecnologia capdavantera. Però el més destacable per a Conde és que el Saló Nàutic «ha volgut ser el primer a agafar el timó de la sostenibilitat», que, més enllà de decàlegs, desitja impulsar la consciència que la nàutica pot contribuir a l’economia amb valors conformes als temps. El sector dona feina a unes 9.000 persones a Catalunya.

El Saló Nàutic, que se celebra fins al 13 d’octubre, té als molls els seus atractius més grans i dona mostres ja de limitacions entre els abarloats. Mentre les embarcacions brillen, als molls hi ha menys espai del necessari per fer de la fira una trobada de masses. Però el dia de la inauguració l’ambient va ser innegable i l’organització espera uns 55.000 visitants, xifra respectable en apostes de lleure de minories.

Possibles compradors al Saló Nàutic. / efe

Aquesta edició està enfocada a la sostenibilitat, amb l’objectiu de conscienciar els amants dels esports nàutics i la navegació sobre el respecte al medi ambient. Hi guanyen pes l’energia solar i els motors elèctrics. Els forabords d’altes cilindrades es converteixen en solucions de motorització amb cada vegada més èxit al moderar consums i especialment manteniments. Generadors eòlics, plaques solars, sistemes electrònics de geolocalització, aplicacions domòtiques i materials de construcció es conjuren a les embarcacions modernes per llastar menys al medi ambient.

Notícies relacionades

Però l’ostentació tecnològica continua tenint preus elevats. Un veler d’alt nivell, de 16 metres d’eslora i acabats conformes amb els temps, coqueteja fàcilment amb el milió d’euros. I al port de Barcelona n’hi ha alguns exemples aquests dies que superen aquesta barrera psicològica. 

Però també és cert que hi ha altres alternatives per al gaudi del mar amb pressupostos ajustats, des de la taula de pàdel surf inflable a petites embarcacions pneumàtiques. El Saló Nàutic aglutina en la seva cita de Barcelona totes aquestes vies d’accés, i es converteix cada any en l’única oportunitat d’acostar al públic l’oferta existent en un únic espai. En aquest context, el Saló Nàutic presenta una àmplia sèrie de propostes sostenibles, com la presència de diversos barcos solars o híbrids als seus molls, i organitza diverses jornades de debat sobre l’impacte de l’activitat nàutica i les alternatives per minimitzar l’abocament de residus als mars i els oceans. El Saló Nàutic ara com ara dibuixa en les seves cartes de navegació noves singladures a l’espera de marees i corrents de densitat favorables.