sistema públic

Garamendi reclama tornar les pensions al Pacte de Toledo

El president de la CEOE defensa el diàleg social i no utilitzar les prestacions públiques a la campanya electoral

zentauroepp50312959 madrid  09 10 2019  economia  el presidente de la ceoe anton191009104344

zentauroepp50312959 madrid 09 10 2019 economia el presidente de la ceoe anton191009104344 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El president de la CEOEAntonio Garamendi, ha reclamat que es torni al Pacte de Toledo per parlar de les pensions, perquè considera que no és «un tema de campanya electoral».

Així ho ha assenyalat durant la seva participació en ‘Los Desayunos Informativos de Europa Press’, on ha deixat clar que «les pensions no són un tema d’un partit ni de cap altre, ni d’un Govern, ni de la patronal o els sindicats, sinó del Pacte de Toledo».

El president de la patronal ha insistit que els empresaris són partidaris del diàleg social, tot i que ha posat èmfasi que el Pacte de Toledo és «clau» i que les pensions són un dels «temes més importants d’aquest país».

«Les pensions són un problema de tots que és allà, és real, i no podem ajornar-lo», ha recordat, després de ressaltar que considera «una barbaritat saltar-se el Pacte de Toledo». Des del seu punt de vista, en matèria de pensions, s’ha d’estudiar «de veritat» d’on es ve, on s’és, què és el que es vol i com es pot fer.

En aquesta línia, el president de la patronal ha afirmat que l’important és saber com es farà la pujada de les pensions i deixar clar si suposa més dèficit o si costa més a les empreses.

«Les cotitzacions socials estan molt per sobre de les europees, per la qual cosa cal estudiar molt bé la situació», ha afegit, després d’assenyalar que no li sembla malament que les pensions pugin amb l’IPC, però creu que cal seure a dialogar i estudiar-ho.

Respecte al salari mínim interprofessional (SMI), Garamendi ha recordat que la patronal va firmar amb els sindicats el IV Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) en el qual es recollia un salari mínim de conveni de 1.000 euros de cara al 2020. «Treure el SMI del diàleg social no està bé, i crec que el Govern es va equivocar», ha assegurat.

Diàleg

Garamendi ha afirmat que els empresaris són partidaris del diàleg. «Se’ns omple la boca parlant de l’Espanya diversa i quan parlem del SMI es té en compte només Madrid i Barcelona i no es pensa en Almendralejo. La capacitat de compra en un lloc i en un altre és diferent. Un senyor d’un bar a Extremadura no pot apujar un 22% un cafè», ha explicat.

En aquesta línia, ha instat que la pujada del SMI es treballi en els convenis col·lectius i en el diàleg social tripartit. No obstant, ha deixat clar que cal tenir en compte la dada de productivitat, perquè «les empreses no contractaran si algú no genera un petit percentatge de productivitat».

Notícies relacionades

Preguntat per la intenció del PSOE, contemplada en el seu programa electoral, de retocar els aspectes centrals de la reforma laboral, Garamendi ha assegurat que «tot és retocable», però que «caldrà posar a sobre de la taula de què estem parlant i arribar a acords».

En matèria fiscal, Garamendi creu que més que escometre una profunda reforma del sistema, el que cal fer és treure coses». Hi ha alguns impostos que no aporten. Prefereixo que em cobrin més d’IRPF que que es castigui els estalviadors», ha apuntat.