31 maig 2020

Anar al contingut

La salut, un valor a l'alça

Tot i que Espanya té un dels millors sistemes sanitaris públics del món, el sector de les assegurances de salut no para de créixer, fins i tot en èpoques de crisi

Un 25% de les famílies espanyoles té una assegurança privada, cosa que prova que els ciutadans s'ocupen cada vegada més del seu benestar físic i mental

El Periódico

La salut, un valor a l'alça

JOAN CORTADELLAS

La primera riquesa és la salut. Ho deia ja al segle XIX Ralph W. Emerson, filòsof nord-americà líder del moviment del transcendentalisme, i semblaria que els espanyols s’estan alineant amb aquesta idea. La salut, entesa no només com l’absència de malalties, sinó, com diu l’OMS, com «un estat complet de benestar físic, mental i social», és avui dia un bé que cotitza a l’alça, en què s’està disposat a invertir temps i diners.

Prova d’aquest interès creixent dels espanyols per preservar la salut és l’augment de les contractacions de primes d’assegurances de salut, precisament en un país que té un dels millors sistemes públics del món. Un bon sistema, tot i que no perfecte, que necessita reformes, començant per l’atenció primària, perquè aquesta pugui aportar realment valor al ciutadà. I a banda d’aquesta reforma es necessiten mesures preventives per aconseguir que la població adquireixi hàbits de vida saludable i reduir, per exemple, els nivells alarmants d’obesitat, tant en adults com en nens.

Aquesta són algunes de les conclusions del debat organitzat per EL PERIÓDICO i BBVA sobre salut i la seva relació amb les assegurances privades en què han intervingut Francisco Rey, director comercial de BBVA Seguros Espanya; Javier Alonso, economista principal de BBVA Research; Manel Peiró, director de l’Institut de Gestió de la Salut d’ESADE; Diana Romero, nutricionista de la Unitat d’Obesitat de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; i Valentí Aragunde, metge de família i coordinador docent del CAP Casanovas.

En creixement continu

Actualment, el 25% de les famílies espanyoles disposen d’una assegurança de salut i la facturació per primes del sector no ha deixat de créixer, fins i tot durant els anys de crisi, cosa que, segons el parer del director comercial de BBVA Seguros Espanya, demostra la preocupació dels espanyols per la salut. «La salut és un sector a l’alça», conclou Francisco Rey, que detalla que el 2018 la facturació per primes del conjunt del sector va créixer un 6% respecte a l’any anterior. BBVA Salud va fer miques aquesta xifra amb un creixement del 26% gràcies a uns plans personalitzats que van més enllà d’oferir visites presencials. «La societat està preocupada per l’alimentació, pel seu estat físic i pel seu benestar emocional. Hem anat enriquint la nostra assegurança de salut, amb el guiatge Sanitas, amb aquestes tres visions», explica. En la mateixa línia s’expressa Javier Alonso, per a qui les persones que contracten una assegurança privada de salut realment el que contracten és un sobre el que tenen una preferència especial davant un altre tipus de béns.

Manel Peiró atribueix el fort creixement de les assegurances de salut a les pòlisses col·lectives, que incideixen sobre poblacions teòricament sanes, i a les pòlisses dentals. En aquest sentit, Rey argumenta que «el que més es valora per part dels empleats quant a la retribució complementària al salari és l’assegurança de salut». «És el ‘driver’ principal», resumeix.

A Catalunya, amb una arrelada tradició mutualista i de concertació publicoprivada, les contractacions de pòlisses del BBVA Salud l’any passat van créixer un 47% i ja aquest 2019, que es registren increments del 12%, el mercat català suposa un 25% del total espanyol. Amb referència a aquesta tradició mutualista, Manel Peiró recorda que hi ha poblacions en què les mútues locals superen àmpliament el 25% de penetració, cosa que per a Rey suposa «una oportunitat per a les companyies que innoven i ofereixen una cosa molt semblant a les necessitats de la població». Segons el parer de Peiró, aquestes mútues petites tenen un futur complicat si no es transformen, mentre adverteix què passaria si desapareguessin totes les assegurances de salut i les persones assegurades anessin al sistema públic. «Ho enfonsaríem tot, no ho podríem resistir», sentencia.

Estils de vida saludable

BBVA Research acaba de publicar el primer d’una sèrie d’articles sobre salut i assegurances de salut en què, com a conclusió general, s’observa que les persones amb una assegurança privada tenen estils de vida més saludables. Per fer l’estudi, segons Alonso, s’han utilitzat tres indicadors: percepció objectiva de salut, la prevalença de malalties físiques i la prevalença de malalties mentals, i segmentats per nivell d’estudis. L’estat de salut, recorda l’economista principal de BBVA Research, ve determinat per quatre factors: estil de vida, accés a l’atenció sanitària, factors mediambientals i components genètics.

Les dades demostren que els assegurats mantenen estils de vida més saludables (més activitat física, menys consum de tabac, una dieta millor i, per tant, menys obesitat) que els no assegurats. També es dona un percentatge més petit de malalties cròniques entre els asseguradors davant els que no tenen una pòlissa privada. L’estudi detecta diferències entre les autonomies.

Lluita contra l’obesitat i la solitud

Metge de família al CAP Casanovas, a Barcelona, Valentí Aragunde visita uns 40 pacients cada dia i no deixa de sorprendre’l que, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, el 80% dels catalans diguin que la seva salut és molt bona quan el 40% tenen una malaltia crònica, ja sigui hipertensió, diabetis, obesitat o problemes psiquiàtrics, i els nivells de tabaquisme, exercici físic o dieta mediterrània no són encoratjadors. També destaca que, segons un estudi liderat per una infermera del CAP, el principal problema de salut de la zona era la solitud. En aquest sentit, Rey va avançar que BBVA Salud tirarà endavant un servei per cobrir les noves necessitats d’una població amb més esperança de vida.

L’obesitat és un altre dels problemes de salut fins al punt que l’OMS la considera una epidèmia del segle XXI. A Catalunya, el 59,3% de la població adulta té un excés de pes, per un 35,6% dels nens entre 6 i 12 anys, segons Diana Romero. «Hem d’apostar per plans de salut que promoguin hàbits de vida saludable i previnguin l’obesitat. Però sobretot a nivell comunitari, en els centres d’atenció primària i a les escoles, fins i tot a nivell urbanístic, creant espais per fer exercici físic, tant a nivell individual com familiar», afirma Romero, que tot seguit es pregunta com es poden fer aquests plans si a la sanitat pública no existeix la figura del dietista-nutricionista. Les assegurances privades, com la de BBVA Salud, sí que compten amb dietistes i preparadors físics que brinden un tractament personalitzat i integral. 

Centrar-se en el que aporta valor

A més de fomentar la col·laboració publicoprivada per millorar la salut dels espanyols, en què coincideixen tots els ponents, Aragunde i Peiró advoquen per una reforma del sistema públic, començant per l’atenció primària. «Tot alhora no es pot fer», afirma Peiró, després d’assegurar que estem davant una «tempesta perfecta», perquè, cada vegada hi ha tractaments millors, però també més cars i «els responsables polítics no prenen decisions des de fa dècades». «Tocar el sistema sanitari treu vots però no els dona», afegeix.

Aragunde, per la seva banda, a més d’insistir en la necessitat d’invertir en educació perquè les noves generacions tinguin unes estils de vida més saludables, es mostra partidari de fer una reforma que permeti que el professional sanitari només faci allò que aporta valor al pacient. «El sistema sanitari és la tercera causa de mort. Està ben estudiat per la Kaiser Permanent als EUA», emfatitza el metge, per a qui és important tenir en compte l’opinió del pacient i, en la línia d’un recent estudi publicat al ‘Journal of the American Medical Association’ (JAMA), afirma que «l’única cosa que pot millorar la salut, l’única acció mèdica, és una bona atenció primària accessible».

Les ‘insurtech’ i el canvi climàtic

El sector assegurador, d’altra banda, ha de fer front a dos reptes importants: la transformació digital i el canvi climàtic. Pel que fa al primer, és, en paraules de Francisco Rey, el més interessant i té a veure amb l’experiència dels clients. «La tecnologia ens permet aportar solucions flexibles i fàcils als nostres clients, que siguin immediates, molt relacionades amb el moment de la necessitat, i a través del mitjà que vulguin», diu. Dins aquesta transformació, prossegueix, hi ha les ‘insurtech’, que estan aportant solucions disruptives, que estan canviant un mercat i que generen «un ambient molt propici a la innovació».

Per la seva banda, el canvi climàtic, que també té efectes sobre la salut, està suposant un canvi de paradigma i està fent que el sector hagi d’ajustar els models de risc.

Temes: +Debat