sector energètic

Endesa tancarà les seves plantes de carbó amb un cost de fins a 1.300 milions

La decisió impactarà en el resultat de l'elèctrica però no en el seu dividend

La companyia invertirà 4.600 milions en renovables a les zones afectades

A man walks under the logo of Spanish power company Endesa at their headquarters in Madrid, Spain, April 26, 2016. REUTERS/Andrea Comas

A man walks under the logo of Spanish power company Endesa at their headquarters in Madrid, Spain, April 26, 2016. REUTERS/Andrea Comas / ANDREA COMAS (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La lluita contra la crisi climàtica porta conseqüències. Endesa ha anunciat divendres que accelera el tancament de les seves últimes plantes de carbó a la península. El cost d’aquesta decisió serà de fins a 1.300 milions d’euros, que es restaran al resultat final de l’elèctrica en el tercer trimestre d’aquest any. La mesura, amb tot, no afectarà al dividend de l’empresa, ja que es tracta d’un impacte comptable i no una sortida de caixa, amb la qual cosa no penalitzarà el benefici ordinari, que és al que està lligada la remuneració de l’accionista.

En un gest poc habitual, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha publicat una nota en la qual assegura que «segueix amb molta atenció aquesta decisió». Segons ha apuntat la ministra Teresa Ribera ha convocat una reunió per al dilluns que ve amb els treballadors, els agents locals i l’empresa «per saber de primera mà la situació, valorar escenaris i estudiar els passos a seguir», cosa que sembla donar a entendre que la mesura ha sorprès negativament el departament.

El tancament afecta les plantesd’As Pontes (la Corunya) i Litoral (Almeria), ja que la companyia ja va iniciar els tràmits per clausurar les de Compostilla (Lleó) i Andorra (Terol) a finals de l’any passat. Només se salva la petita plantad’Alcúdia (Mallorca), l’activitat de la qual ja es va retallar el 2018. El que ha anunciat l’elèctrica és la «discontinuïtat» (és a dir, «paralització») de la producció i «avaluar opcions de futur en aquests emplaçaments», però fonts del mercat afirmen que el més probable és que presenti la sol·licitud de tancament en no gaire temps. 

La idea inicial d’Endesa era invertir en les centrals gallega i andalusa per complir els nous límits d’emissions de gasos contaminants establerts per la Unió Europea, que entraran en vigor el 30 de juny del 2020, la qual cosa li permetria mantenir la producció fins almenys el 2030. No obstant, ha argumentat que la nova regulació i l’increment en més del 50% del preu delsdrets per emetre de diòxid de carboni (CO2), junt amb l’abaratiment d’altres fonts de producció que han desplaçat al carbó, han fet que aquesta opció deixi de ser rendible. 

Inversió verda

Notícies relacionades

«Aquesta situació estructural ha determinat que les centrals tèrmiques peninsulars de carbó no resultin competitivesi per tant el seu funcionament no resulti previsible al mercat de generació elèctrica en el futur», ha afirmat en un comunicat en el qual també afirma que la decisió suposa «accelerar el compromís de descarbonització». 

Per compensar-lo, l’empresa controlada pel grup semipúblic italià Enel ha apuntat també que «té previst augmentar significativament el seu pròxim pla estratègic, que serà aprovat abans de final d’any, les inversions destinades a la construcció de nova capacitat de generació renovable.» Fonts del mercat indiquen que la inversió a Galícia es podria acostar als 1.600 milions i a Andalusia podria superar els 3.000 milions.

Temes:

Endesa