Reconeixements

Ana Botín, la dona més poderosa del món per la revista 'Fortune'

La presidenta de Banco Santander torna al primer lloc després d'haver ocupat la segona plaça l'any passat

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La presidenta de Banco Santander, Ana Botín, ha sigut nomenada la dona més poderosa del món per la revista ‘Fortune’, en una nova edició del rànquing que classifica les 50 dones més influents i que també situa al podi la consellera delegada de GlaxoSmithKline, Emma Walmsley, i la presidenta de Gree Electric Appliances, Dong Mingzhu.

D’aquesta manera, Ana Botín torna al primer lloc després d’haver ocupat la segona plaça l’any passat. La capçalera nord-americana destaca el sòlid acompliment del banc a nivell mundial durant el 2018, amb ingressos que van ascendir a 48.424 milions d’euros.

«Aquest creixement s’ha aconseguit en bona mesura gràcies a l’activitat del banc a Llatinoamèrica (Brasil i Mèxic, principalment) i s’ha recolzat en una reducció de costos a Europa», afirma la revista.

Destaca, així mateix, el «progrés» aconseguit des que Ana Botín va arribar a la presidència del Santander el 2014 per «reforçar el capital del banc, augmentar la vinculació dels clients (que ha crescut un 40% des del 2015) i digitalitzar les plataformes», amb un nombre creixent de clients digitals que ascendia al tancament de l’exercici passat a 32 milions.

Cinquè aniversari del seu mandat

La designació novament de la presidenta de Banco Santander com la dona més poderosa del món coincideix amb el cinquè aniversari del seu mandat, període en què Santander ha viscut una gran transformació cultural mentre ha aconseguit apuntalar el creixement i millorar la seva rendibilitat i fortalesa.

Segons una presentació que la mateixa presidenta del banc va realitzar aquest dimecres a Londres davant d’inversors, el benefici atribuït en els últims cinc anys ha crescut un 87%, fins als 7.800 milions d’euros, mentre que la rendibilitat (mesurada a través del RoTE) ha augmentat en 210 punts bàsics, fins a l’11,7%. A més, el grup ha reforçat el seu nivell de capital CET1 Fully Loaded fins a l’11,3%, que suposa un increment de 350 punts bàsics en l’esmentat període.

Un termòmetre femení

La llista de les dones més poderoses del món que elabora ‘Fortune’ s’ha convertit en un termòmetre de la influència del gènere femení al món dels negocis i les grans empreses. La revista posa de manifest que el 2019 només 14 dones encapçalen alguna de les 500 companyies més grans del món, la qual cosa representa un lleuger increment davant l’any anterior, quan se’n comptabilitzaven 12, però mostra també que hi ha encara marge de millora.

Un terç de les dones que componen aquesta llista són noves incorporacions fruit del seu recent nomenament al capdavant de grans multinacionals, com Jessica Tan, CEO de la companyia xinesa Ping An Group; Ilham Kadri, consellera delegada de la multinacional química belga Solvay, i Emma Fitzgerald, de Puma Energy, una de les companyies més grans de Singapur.

Notícies relacionades

També destaquen algunes dones que recentment han sigut ascendides dins de les seves firmes actuals, com Andrea Marques d’Almeida, CEO de Petrobras; Anne Rigail, d’Air France; i Maki Akaida, de l’empresa tèxtil japonesa Uniqlo.

Algunes de les integrants d’aquesta llista (que provenen de 19 països diferents) representen indústries en què rares vegades s’havia vist presència femenina al cim, des del sector químic i petrolífer fins a la fabricació de metalls. «I, tot i que estan començant en els seus nous rols que en gran manera encara no han sigut provats, l’important és que estan en condicions de marcar la diferència», afirma ‘Fortune’.