LLUITA CONTRA EL FRAU

Els Inspectors sense Fronteres reporten 436 milions a 49 països en desenvolupament

Per cada euro gastat per aquests Governs en la lluita contra el frau de multinacionals en recuperen 100 més

Espanya i 15 països desenvolupats més aporten funcionaris per millorar l'administració tributària en altres estats

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’actuació del col·lectiu d’Inspectors Fiscals sense Fronteres (IFSF) ha permès en els quatre últims anys una recaptació extra de 480 milions de dòlars (436 milions d’euros) en actuacions de lluita contra el frau fiscal de multinacionals en els 49 països en desenvolupament on han col·laborat.

Segons l’Informe Anual 2018/2019 presentat aquest dimecres en el marc de l’Assemblea General de l’ONU pel director de l’OCDE, Ángel Gurría, per cada dòlar gastat en cadascun d’aquests països en la millora de la seva administració tributària s’han recuperat 100 dòlars més. En el cas dels països de l’Àfrica que participen en els programes el retorn és encara més gran (140 dòlars per cada un gastat). 

«La iniciativa IFSF continua tenint uns resultats impressionants a curt termini», s’afirma a l’esmentat informe, que porta per títol«Inspectors Fiscals sense Fronteres: Quatre anys i mig bilió de dòlars després...» (en la terminologia anglosaxona, un bilió equival a 1.000 milions de dòlars). Dels 480 milions de dòlars de més recaptació des del 2015, un total de 66 milions corresponen a l’exercici entre l’abril del 2018 i el mateix mes del 2019.

Multinacionals

Inspectors Fiscals sense Fronteres és una iniciativa conjunta de l’organització de països desenvolupats OCDE i del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament que es va posar en marxa el 2012 a fi de portar inspectors fiscals amb experiència (jubilats o en actiu) a administracions tributàries de països en desenvolupament per millorar les seves accions de lluita contra el frau fiscal relacionat amb l’activitat transfronterera de les grans empreses. Espanya i 15 països més aporten funcionaris per a aquests programes; amb caràcter general, la meitat són inspectors en actiu i l’altra meitat són antics funcionaris. França i el Regne Unit són els països que més inspectors aporten a la iniciativa.

Va ser el 2015 quan va finalitzar el primer programa, al Senegal. Des d’aleshores, i amb dades fins a l’abril del 2019, Inspectors sense Fronteres ha permès la posada en marxa de 88 programes per millorar l’administració tributària en països en desenvolupament i fins i tot col·laborar en la resolució de casos de delicte fiscal de forma anònima.

Indústria i mineria

La major part de la millora recaptatòria dels últims anys es concentra als països de l’Àfrica que voluntàriament han participat o participen en el programa (310,8 milions de dòlars). En els països de l’Amèrica Llatina i el Carib, el resultat extra suma 110,8 milions. En els d’Àsia,  la quantitat és de 57,4 milions i a Europa de l’Est, els resultats atribuïts al programa sumen 1,5 milions de dòlars de recaptació addicional en accions de lluita contra el frau fiscal

Notícies relacionades

La meitat de les col·laboracions corresponen a empreses relacionades amb la indústria manufacturera i la mineria, banca, comerç i telecomunicacions. Els segueix els sectors automobilístic, de construcció, d’aliments i begudes, assegurances, petroli i gas i altres recursos naturals. Alguns països sol·liciten assistència específica per a sectors molt particulars, com el cas dels diamants  a Botswana

Els directors del programa d’IFSF destaquen que els països on s’aplica no només aconsegueixen millorar la seva recaptació sinó que també aconsegueixen obtenir un reconeixement internacional més gran de més seguretat jurídica, que afavoreix la inversió estrangera més gran.

El Senegal, l’experiència pionera

El tercer programa està centrat en empreses multinacionals dels sectors de telecomunicacions, bancari i assegurances i està previst que comenci en el període entre el 2019 i el 2020.

Temes:

OCDE Frau fiscal