expansió internacional

França desplaça el Regne Unit com a millor destinació per a les empreses espanyoles

Els efectes d'un 'brexit' no acordat relegaran e país britànic a posicions més baixes, segons un informe de CaixaBank

zentauroepp6602001 foto 10 de 80 serie gr fica  21 candidatas a las 7 nuevas ma190923135021

zentauroepp6602001 foto 10 de 80 serie gr fica 21 candidatas a las 7 nuevas ma190923135021 / OLIVER WEIKEN

2
Es llegeix en minuts
M. J. B.

França és el principal soci comercial de les empreses espanyoles i al 2019 encapçala el rànquing de l’Índex d’Internacionalització Empresarial (ICIE) que elabora CaixaBank, publicat aquest dilluns. El Regne Unit, després d’encapçalar la llista les dues edicions anteriors, passa a ocupar la segona posició a causa del ‘brexit’, segons l’estudi de l’entitat financera.

La caiguda del Regne Unit representa un retrocés modest, «ja que cal tenir en compte», afirma l’entitat, «que el país anglosaxó es manté com una de les destinacions més importants de les exportacions espanyoles». Assenyala, així mateix, que l’ICIE «recull principalment fets sobre el país analitzat, i no tant riscos encara no materialitzats», en relació amb futurs efectes de la sortida de la UE del Regne Unit.

Segons CaixaBank Research, en la mesura que la sortida es dugui a terme de forma gradual i acordada amb la UE, i tenint en compte que molts dels aspectes que fan el país atractiu als ulls dels empresaris espanyols no variaran en excés amb la sortida, «aquest país continuarà situant-se en una bona posició en el futur a l’ICIE». Si al final hi ha una sortida desordenada i sense acord, la caiguda en el rànquing naturalment seria una mica més acusada».

Condicions favorables

Els països d’Europa Occidental tornen a presentar les condicions més favorables per a la internacionalització de les empreses espanyoles. En conjunt, són els països més pròxims a Espanya, i compten amb un marc administratiu i legal molt desenvolupat, una força laboral ben preparada, un poder adquisitiu significatiu i un entorn financer i institucional sòlid.

Europa de l’Est i Àsia Central i Occidental són les regions on és més fàcil la internacionalització de les empreses espanyoles, després d’Europa, seguides molt de prop per Amèrica. Per països, els Estats Units ocupen el tercer esglaó del podi, per davant dels Països Baixos, Alemanya i Portugal.

Notícies relacionades

L’ICIE és un índex que classifica els països estrangers segons el seu potencial d’internacionalització des de la perspectiva de les empreses espanyoles. Aquest índex s’elabora a partir de l’anàlisi dels principals aspectes que determinen la decisió d’internacionalització d’aquestes. Aglutina els aspectes clau que determinen la decisió d’internacionalitzar-se en cinc pilars: el grau d’accessibilitat al mercat de cada país; la facilitat d’operar en cada mercat; l’atractiu comercial; l’entorn financer i innovador i l’estabilitat institucional i macroeconòmica.

L’índex analitza un total de 67 països, tant avançats com emergents, i a partir de l’anàlisi de les condicions per operar s’elabora un rànquing que reflecteix l’atractiu inversor per a les empreses espanyoles. 

Temes:

Comerç