expectatives de l'economia

Els bons de la zona euro acusen les expectatives de recessió

Alemanya i França lideren la caiguda de rendiment del deute dels països europeus

El bo espanyol baixa el 0,17% després de la millora de la qualificació per part de dues agències

zentauroepp49302125 calvio190802130033

zentauroepp49302125 calvio190802130033 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns, el rendiment dels bons a la zona de l’euro se n’han anat a la baixa després que s’hi hagin registrat dades d’activitat empresarial més febles de l’esperat de les economies més importants del bloc, cosa que aprofundeix els temors de recessió dels inversors. L’activitat del sector privat alemany es va reduir per primera vegada en sis anys i mig al setembre, quan la recessió manufacturera es va intensificar inesperadament i el creixement al sector de serveis va perdre impuls, segons una enquesta publicada aquest dilluns.

L’índex compost de gerents de compres (PMI), que analitza els sectors de manufactura i serveis –representen més de dos terços de l’economia d’Alemanya–, va caure a 49,1 des de 51,7 el mes anterior. Per sota de 50 es considera un indicador de contracció de l’activitat. El comerç francès també es va desaccelerar inesperadament i el PMI compost de la zona euro es va enfonsar a 50,4 el setembre des de 51,9 a l’agost.

Les dades van provocar una recuperació als mercats de bons sobirans, els rendiments del qual, que es mouen de forma inversa, van caure. L’euro i les accions regionals han caigut, també en general. «El que preocuparà els mercats és que els serveis que han sigut en gran manera immunes ara mostren signes d’un efecte de contagi per la desacceleració en la fabricació», ha afirmat Marc Ostwald, estrateg global d’ADM Investor Services. «En termes de valoració, aquesta situació suposarà un gran cop per a les accions i donarà un impuls a tot l’espectre dels bons sobirans».

En tota la zona euro, els rendiments dels bons a 10 anys van baixar 5 punts bàsics. El rendiment dels bons de referència a 10 anys d’Alemanya va caure a -0.576%, el seu nivell més baix des de la reunió del Banc Central Europeu del 12 de setembre, que va concloure amb retallades de taxes i noves compres d’actius per impulsar el feble creixement.

Qualificació de bons espanyols

Els rendiments dels bons espanyols van rebre un impuls addicional d’una millora de les qualificacions creditícies després del tancament del mercat de divendres. El rendiment dels bons a 10 anys d’Espanya va baixar 6 pb a 0,17% i va superar els seus parells de la zona euro. S&P Global Ratings va elevar la qualificació d’EspanyaS&P Global Ratings d’A a A, va citar la resistència econòmica i una millor posició pressupostària i va canviar la perspectiva de qualificació a estable de positiva.

Notícies relacionades

L’agència rival DBRS també va canviar la perspectiva de la qualificació d’Espanya de positiva a estable, cosa que suggereix que el pròxim moviment podria ser una millora. Qualifica Espanya en A. Jim McCormick, cap global d’estratègia en NatWest Markets, va assenyalar que ara la puntuació mitjana de qualificacions d’Espanya és la més alta en set anys. «Els fonaments d’Espanya ja es veuen més ‘semi-core’ (entre els països centrals de la zona euro) que perifèrics», va dir. «És important destacar que això està atraient lentament els inversors japonesos al mercat en gran manera».

 

Temes:

Deute públic