18 febr 2020

Anar al contingut

Finançament territorial

Hisenda admet ara que pot pagar a les autonomies abans del 10-N

Pere Aragonès dona per demostrat que el Govern «retenia il·legalment» els diners

Feijóo acusa Montero de «prendre el pèl» a les comunitats i Casado en denuncia l'electoralisme

Agustí Sala Rosa Maria Sánchez

Hisenda admet ara que pot pagar a les autonomies abans del 10-N

JOSE LUIS ROCA

El Ministeri d’Hisenda admet ara que està disposat a abonar com més aviat millor a les comunitats autònomes els 4.500 milions pendents de l’actualització de les entregues a compte d’aquest any i que això pot arribar d’aquí uns dies, fins i tot abans de les eleccions generals del 10 de novembre.

La notícia, avançada per ‘El País’, ha sigut confirmada per aquest diari en fonts governamentals que tot i que eviten precisar si aquesta entrega podrà materialitzar-se al setembre (falten menys de 10 dies per acabar el mes), admeten que serà en «dies».

Velles i noves raons

L’actual pressa del Ministeri per atendre la demanda de les comunitats autònomes (la Generalitat de Catalunya va anunciar l’agost accions judicials contra Hisenda per l’endarreriment en els pagaments) contrasta amb la falta d’urgència de què ha estat parlant la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en les seves últimes compareixences. Al Senat i al Congrés, Montero va argumentar que, en la majoria dels casos, no eren certes unes tensions de tresoreria que no apareixerien –segons ella– fins a mitjans de desembre i que hi havia temps de sobra per buscar una solució dins de la legalitat. La ministra va acusar el PP d’utilitzar l’argument d’aquestes tensions com a excusa per retallar despeses socials. 

La ministra argumentava que el criteri de l’Advocacia de l’Estat era contrari al fet que un Govern en funcions pogués fer aquests pagaments; si bé Montero sempre afegia que Hisenda estava buscant una solució per atendre aquesta obligació amb les autonomies dins de la legalitat.

Crítiques d’electoralisme

Hisenda encara no ha explicat quin és l’escletxa legal que ha trobat, però sí que confirma el seu propòsit d’alliberar els pagaments, fins i tot abans del 10-N, i això ha desencadenat crítiques d’«electoralisme» des de l’oposició

«Això demostra que teníem i tenim raó en denunciar el Govern espanyol per retenir irregularment els diners que ens corresponen», ha afirmat a Twitter el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

 

Poc després, ha sigut el mateix president Quim Torra qui ha criticat que el Ministeri d’Hisenda tingui pensat desbloquejar «miraculosament, al començar la campanya electoral», 4.500 milions d’euros de les entregues a compte del finançament autonòmic. En un apunt a Twitter Torra ha afirmat: «Engany rere engany. Ministres que afirmen tenir informes que no tenen; xantatges perquè ‘fins que no hi hagi Govern’ no poden pagar; i ara apareix una escletxa».

 

Tot i que el primer a expressar les seves queixes per «la presa de pèl» d’Hisenda ha sigut el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. El líder gallec del PP ha reclamat al Govern «la totalitat dels diners» que l’Estat ha de transferir a les comunitats autònomes (també la compensació pel nou model de gestió de l’IVA)  i l’ha acusat de governar de forma «frívola i sectària»

El líder del PP, Pablo Casado, no ha trigat a reaccionar poc després. «És inadmissible que el Govern pretengui comprar voluntats electorals amb els diners dels contribuents», ha dit Casado, destacant els pròxims comicis

«No és seriós», ha dit Casado, a Logronyo. El líder del PP s’ha mostrat a favor de desbloquejar com més aviat millor els pagaments, «però fins fa quatre dies era impossible per un informe de l’Advocacia de l’Estat que ho feia impossible». Per a Casado, ara sembla que es pot «perquè hi ha eleccions», cosa que ha qualificat d’«un pas més en la instrumentalització molt negativa de les institucions i els recursos públics per fer campanya, fet que no és admissible»

Pluja de reaccions

Aquest dissabte, diversos líders del PP han criticat l’«electoralisme» del Govern a traves de la xarxa social Twitter.

«Primer asfixien, després fan xantatge i ara, que venen eleccions, ens donen almoina», ha declarat a través del seu compte de Twitter la presidenta popular de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

A la mateixa xarxa social, el president d’Andalusia, Juanma Moreno (PP), s’ha preguntat quan s’ha de «creure» la ministra: «¿quan deia que no podia pagar-nos o ara que troba una escletxa perquè hi ha eleccions?». «Hi havia solució i s’ha demostrat per pagar a Andalusia els seus 1.350 milions d’euros. Faci-ho ja», ha afirmat

Ciutadans també ha criticat el gir d’Hisenda. «Sánchez i el seu Govern s’estan rient de les comunitats autònomes. Es riuen dels consellers d’Hisenda i dels espanyols. En el cas concret de Madrid no hem rebut cap instrucció, cap comunicació per part del Govern d’Espanya», ha declarat el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado (Cs) a la localitat de Las Rozas

Molt més comprensiu s’ha mostrat el president socialista d’Aragó, Javier Lambán, que ha qualificat de «bona notícia» que Hisenda tingui previst desbloquejar en pocs dies els 4.500 milions d’euros de les entregues a compte del finançament autonòmic. «Si haguéssim seguit així s’hagués provocat una inevitable asfíxia en les finances de totes les comunitats autònomes», ha declarat al municipi de Castiliscar.

El que diu l’Advocacia de l’Estat

En un informe entregat a Hisenda el 27 d’agost passat, al qual va tenir accés EL PERIÓDICO, l’Advocacia de l’Estat deixa clar que, des del seu punt de vista, és il·legal que un Govern en funcions atengui el pagament a les autonomies dels prop de 4.500 milions d’euros corresponents a l’actualització de les entregues a compte del finançament autonòmic. 

«Per excedir el despatx ordinari d’assumptes públics un Govern en funcions no podria actualitzar l’import de les entregues a compte a fer a les comunitats autònomes», diu aquest informe,

En concret, la Secretaria d’Estat d’Hisenda va plantejar aquesta pregunta llarga a l’Advocacia de l’Estat: «¿Pot el Govern, en la seva actual situació de Govern en funcions, exercir la iniciativa legislativa necessària per poder efectuar l’actualització de les entregues a compte de les Comunitats Autònomes de Règim Comú per al 2019, precisant mitjançant l’instrument normatiu oportú que les xifres dels ingressos previs a la cessió a les Administracions Territorials a considerar en el seu càlcul poden ser actualitzades amb referència a les previsions tributàries per al 2019 vinculada al cicle pressupostari d'aquest exercici en comptes de pivotar sobre les xifres d’ingressos tributaris de l’exercici prorrogat del 2018?»

Traducció lliure de la pregunta: ¿Pot aquest Govern en funcions abonar a les autonomies els 4.500 milions addicionals que els corresponen en les seves entregues a compte?

En la resposta, l’Advocacia de l’Estat recorda que la llei determina que el Govern en funcions «limitarà la seva gestió a despatxar de forma ordinària els assumptes públics, i s’abstindrà d’adoptar, tret dels casos d’urgència degudament acreditats o per raons d’interès general, l’acreditació expressa que així ho justifiqui, qualssevol altres mesures».

I a partir de sentències prèvies del Suprem, l’Advocacia explica que «el Govern en funcions ha de continuar exercint les seves tasques sense introduir noves directrius polítiques ni, sens dubte, condicionar, comprometre o impedir les que hagi de traçar qui el substitueixi»

Finalment, després d’analitzar el cas en qüestió, arriba a la conclusió que «un Govern en funcions al modificar l’import de les entregues a les Comunitats Autònomes estableix noves orientacions polítiques, i compromet, condiciona o impedeix les que pugui adoptar el nou Govern, per tant, aquesta actuació aniria més enllà de despatxar els afers de forma ordinària». 

Aquests són els arguments que ha utilitzat Hisenda fins ara per justificar la impossibilitat d’alliberar el pagament de les actualitzacions a compte de les comunitats autònomes.

.