per professions

La banca guanya i els cambrers perden: així han canviat els salaris en l'última dècada

Un de cada dos espanyols treballa en un sector que encara no ha recuperat el poder adquisitiu perdut després de la crisi econòmica, segons dades de l'INE

camarero-1

camarero-1 / maitecruz

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La banca sempre guanya. Aquesta afirmació és vàlida tant per als casinos com per alssalaris a l’Espanya postcrisi econòmica, entre d’altres. Mentre que els banquers, els directius de les energètiques o els professionals de les indústries extractives es compten entre les professions que més poder adquisitiu han guanyat en l’última dècada; els hotelers, els sanitaris o els artistes no només no s’han recuperat del terratrèmol provocat pel crac financer, sinó que, comparativament, els seus sous valen avui menys. Així ho reflecteixen les dades de l’enquesta trimestral de costos laborals publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Malgrat que l’activitat econòmica i el PIB van començar a sortir de la recessió econòmica el 2013, no ha sigut fins a aquest 2019 quan les butxaques dels espanyols han experimentat un sensible augment de poder adquisitiu. El cost salarial va tancar el segon trimestre del 2019 amb un increment interanual de mitjana del 2%, ajustat estacionalment; l’alça més gran des del quart trimestre del 2013 o la més gran en un segon trimestre des del 2009. Al contrari, la inflació, que va a la baixa aquest exercici, va ser aquell mes del 0,4%. És a dir, els salaris van guanyar poder adquisitiu; en la línia que mostren altres indicadors, com els increments salarials pactats per conveni.

No obstant, aquest bon 2019 no compensa una dècada de sous que, de mitjana, han avançat a menor ritme que la inflació. És a dir, no és que els espanyols cobrin menys avui que fa 10 anys, sinó que els seus sous els donen per a menys. El salari brut per treballador al mes va tancar el juny del 2019 en els 1.992,2 euros. No obstant, la inflació va créixer a un ritme més ràpid, a l’11,7%, i perquè aquest sou mitjà no hagués perdut poder adquisitiu hauria hagut de ser de 2.031 euros, el 2,1% superior. De fet, un de cada dos espanyols treballa actualment en una professió que ha perdut poder de compra en l’última dècada.  

Vencedors...

La branca econòmica que millor balanç pot fer d’aquests últims 10 anys són els professionals de les indústries extractives, entre qui es compten els dedicats a l’extracció de gas o petroli. Aquests han guanyat el 24,8% de poder adquisitiu i cobren de mitjana 3.104 euros bruts mensuals. No obstant, aquest camp ocupa pocs treballadors a Espanya, concretament, segons l’última EPA disponible, 33.200 persones. Una situació similar a la dels professionals delssubministraments d’energies, que són els que més cobren a Espanya (5.422 euros bruts) i els segons que més poder adquisitiu han guanyat en l’última dècada (+14,9%). No obstant, en aquest sector només hi ha ocupades 92.300 persones, majoritàriament, homes.

El primer ram amb pes significatiu en l’economia espanyola que ha encaixat la crisi econòmica com una oportunitat, més que com una dècada de penúria, és la banca. Els seus treballadors han guanyat entre el 2019 i el 2008 l’11,8% de poder de comprar en els seus salaris, que són de mitjana de 3.953 euros bruts.

... I vençuts

Al contrari, l’Espanya dels cambrers, els sanitaris o els artistes viu pitjor que fa 10 anys. Aquestes tres professions, les més castigades i que agrupen gairebé set vegades més ocupats que les vencedores d’aquesta crisi, han perdut entre el 9,1% i el 7,1% de poder adquisitiu en l’última dècada.

Notícies relacionades

Hi ha hagut camps que es troben actualment en una zona grisa, amb lleus pèrdues o lleus guanys, però amb unes nòmines que han preservat poder de compra. Els educadors, que representen 1,4 milions d’espanyols, ‘només’ han perdut l’1,3% de poder de compra i avui dia guanyen de mitjana 1.929 euros bruts al mes. Els científics representen l’altra cara de la moneda, ja que sí que poden mirar cap enrere i fer un bon balanç, tot i que tampoc és espectacular. Aquests professionals cobren 2.404 euros de mitjana i han guanyat el 3,3% de poder adquisitiu.

Un altre sector que malgrat no ubicar-se en el ‘top 3’ de més increments però que agrupa molta gent (2,5 milions de treballadors) i que ha vist com les nòmines dels seus professionals han engreixat abundantment és la indústria manufacturera. On la seva gent cobra 2.357 euros bruts al mes.