POSSIBLE CAIGUDA DE PREUS

La collita d'oli d'oliva i d'oliva augmenta el 50%

La producció arriba a un rècord d'1,78 milions de tones i amenaça d'expulsar petits productors artesanals

zentauroepp39153899 valencia olivos170703162445

zentauroepp39153899 valencia olivos170703162445 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso / Agencias

La collita d’oli d’oliva i d’oliva de taula a la campanya 2018/2019, que finalitza el pròxim 30 de setembre, tancarà amb un rècord d’1,78 milions de tones, la qual cosa suposa un increment del 50% en comparació amb la mitjana de les quatre últimes campanyes. Així ho recullen les dades presentades aquest dilluns en el marc de la taula sectorial de l’oli d’oliva i l’oliva de taula, que ha estat presidida pel secretari general d’Agricultura i Alimentació en funcions, Fernando Miranda. La producció rècord, lluny de ser una bona notícia per a tothom, suposa una amenaça per als petits productors artesanals, que estan veient augmentar les diferències de costos entre les explotacions industrials i les que prioritzen les tècniques de recol·lecció tradicionals. 

Les exportacions (a 31 de juliol) es van situar en un rècord de 840.000 tones, la qual cosa representa una millora del 13% en la comparativa amb la mitjana de les últimes campanyes, mentre que les existències a finals d’agost van arribar a les 886.900 tones.

El nivell d’existències permetrà cobrir les necessitats d’enllaç de la nova campanya en l’entorn nacional i internacional. No obstant, els representants del sector presents en la reunió anticipen dades de producció «significativament inferiors» per a la pròxima campanya, com a conseqüència de la falta de precipitacions dels últims mesos. En aquest sentit, el secretari general d’Agricultura i Alimentació en funcions ha informat dels treballs del Ministeri per a la posada en marxa d’un mecanisme d’autoregulació que corregeixi els desequilibris entre l’oferta i la demanda que es produeixen cada vegada amb més freqüència per raons climàtiques.

Sigui per variacions climàtiques, sigui per falta de modernització de les explotacions, el cert és que Espanya com el més gran productor mundial d’oli d’oliva s’enfronta a variacions importants en la producció que és necessari minimitzar per assegurar la pervivència de les explotacions en anys dolents, com podria ser el que s’obre amb la pròxima campanya a partir de l’1 d’octubre (bona part de la collita es recull fins al gener).

Miranda va assenyalar que aquest mecanisme, proposat per Cooperatives-agroalimentàries davant la Comissió Europea (CE), busca permetre, de manera voluntària, emmagatzemar oli d’oliva d’una determinada qualitat durant el temps necessari fins que les condicions d’equilibri entre l’oferta i la demanda es reestableixin.

Notícies relacionades

Des del Ministeri van explicar que la CE sol·licita dades complementàries per a l’emissió de la seva decisió sobre aquest tema i va recordar que, una vegada que aquesta rebi el dossier complet, s’iniciarà el procediment per a l’emissió d’un dictamen sobre la seva compatibilitat amb els objectius comunitaris.

Un estudi de la multinacional Deoleo, que agrupa marques com Carbonell, Koipe, Hojiblanca, Bertolli, Carapelli i Sasso, adverteix que uns 200.000 productors espanyols corren el risc de desaparèixer en els pròxims 10 anys com a conseqüència de l’augment de la producció internacional, la moderació dels preus i la caiguda del consum d’oli d’oliva. Unes 300.000 famílies d’Andalusia, Castella-la Manxa, el País Valencià, Aragó i Catalunya estan afectades directament per la crisi de l’oliverar, que es plasma ja en l’abandonament de més de 130.000 hectàrees de varietats autòctones. És la paradoxa que una alça de la producció pugui desestructurar el sector i expulsar productors per la caiguda dels preus. 

Temes:

Agricultura