28 febr 2020

Anar al contingut

POLÍTICA MONETÀRIA

Draghi afronta la seva penúltima reunió amb un BCE dividit

El Banc Central Europeu preveu adoptar mesures per estimular l'economia

Els governadors de la zona euro discrepen sobre l'abast de les possibles decisions

ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Draghi afronta la seva penúltima reunió amb un BCE dividit

Ints Kalnins

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, afronta la que segurament serà la seva penúltima reunió de política monetària (deixarà el càrrec a finals d’octubre), amb un consell de govern dividit sobre l’abast de les mesures que ha d’adoptar el BCE per estimular l’economia de la zona euro.

Després de la reunió del juliol, els equips del BCE han estat treballant per portar aquest dijous a la taula del consell una proposta de mesures en tres camps.

Tres tipus de mesures

En primer lloc han treballat sobre una altra possible rebaixa dels tipus d’interès, que el banc central cobra als bancs pels seus dipòsits (actualment s’aplica un tipus negatiu del 0,4%).

En segon lloc, sobre com, quan, amb quina intensitat i durant quant temps reprendre la compra de nou deute, públic i privat, després que aquest fos suspès el gener passat.

I en tercer lloc, s’examinarà com «mitigar» l’efecte nociu que els tipus d’interès negatius estan tenint sobre els comptes de resultats dels bancs. 

En un quart bloc es planteja com el BCE ha de transmetre els seus plans a mitjà termini respecte a l’ús de les eines de la política monetària.

Banquers dividits

Des de la reunió del juliol, banquers centrals de diferents països de la zona euro han anat mostrant les seves preferències. Un grup –amb el president del Bundesbank, Jens Weidmann, al capdavant– és partidari d'esperar-se una mica abans d’anar massa lluny amb les mesures. En aquest bloc també hi participen els governadors d’Àustria, els Països Baixos, Holanda, Estònia i Finlàndia.

Per la seva banda, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, s’ha mostrat a favor d’adoptar noves mesures per mantenir baixos els tipus d’interès.

Pronòstics diversos

Les apostes dels inversors no són unànimes sobre el possible abast de les mesures que el BCE pot anunciar aquest dijous.

Alguns pensen que el BCE adoptarà una acció contundent per traslladar una aposta clara sobre la determinació del banc central per allunyar el risc d’una recessió a la zona euro. En aquest bloc hi ha, per exemple, els analistes de Goldman Sachs, que anticipen que el BCE baixarà fins al -0,6% el tipus d’interès que aplica als dipòsits i que reprendrà la compra de deute públic i privat a un ritme mensual de 30.000 milions. «En cas que es retallin els tipus d’interès, Draghi haurà de llançar un os a la banca si es vol salvar del motí», afegeix Mati Greenspan, analista d’eToro.  

Altres inversors anticipen que el BCE no cremarà tots els seus cartutxos en la seva reunió de setembre i que esperarà a veure com continua evolucionat l’economia europea davant d’esdeveniments com el ‘brexit’ o les tensions comercials entre la Xina i els EUA. UBS, per exemple, anticipa que la nova compra de deute es limitarà a deute privat. Per al director de riscos d’Ebury,  Enrique Díaz-Álvarez, és «probable» que calgui esperar fins a la reunió de l’octubre per veure un «compromís ferm amb la compra d’actius addicionals».

«Pot ser que sigui el seu últim truc, però esperem que Mario Draghi conquereixi les barricades una vegada més i es posi el seu vestit de Súper Mario per última vegada dijous», va afirmar l’economista en cap d’ING Alemanya, Carsten Brzeski

Trump urgeix als «idiotes» de la Fed a baixar els tipus

El president nord-americà, Donald Trump, va carregar aquest dimecres de nou contra els «idiotes» de la Reserva Federal (Fed) a l’assegurar que s’haurien de retallar els tipus d’interès «a zero o menys» en la seva reunió de la pròxima setmana.

«La Reserva Federal hauria d’abaixar els nostres tipus d’interès a ZERO, o menys, i llavors hauríem de començar a refinançar el nostre deute. El COST D’INTERESSOS PODRIA REBAIXAR-SE MOLT, mentre que, alhora, allargar substancialment els terminis», va afirmar Trump en el seu compte de Twitter.

La Fed elebrarà la seva següent reunió de política monetària el 17 i el 18 de setembre.

.