Ocupació estrangera

De l'obrer de la construcció a la treballadora de la llar: així ha canviat el perfil del migrant des de la crisi

La memòria del primer semestre del 2019 del CITE de CCOO constata que segueix augmentant la migració des de Llatinoamèrica, especialment alimentada per les crisis a Hondures i Veneçuela

trabajadora-del-hogar-1

trabajadora-del-hogar-1

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La crisi econòmica va buidar les bastides espanyoles i l’actual escenari de recuperació no ha tornat a omplir-los. Aquesta fotografia que afecta el conjunt del sector té especial incidència en un col·lectiu: els treballadors d’origen estranger. Així ho reflecteixen les últimes dades de la memòria del primer semestre del 2019 del Centre d’Informacions per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya; presentat aquest dijous. Entre els estrangers, l’obrer de la construcció s’ha desdibuixat i el perfil que s’ha assentat com a retrat robot de la migració a Catalunya és una dona d’origen llatinoamericà que es dedica a les feines domèstiques i que ho fa en negre.

El directe del CITE, Carles Bertran, insisteix que les dades de la memòria, recopilades durant el primer semestre del 2019 mitjançant les 34 oficines del CITE repartides al llarg de tot Catalunya sobre un total de 6.504 persones ateses, no són 100% representatius del total de la població migrada, però sí que reflecteixen les principals tendències. I aquestes dades revelen que quatre de cada deu persones ateses per aquest organisme es dediquen a les feines domèstiques.

Si bé les treballadores de la llar ja eren un col·lectiu majoritari abans d’esclatar la crisi, els obrers de la construcció, segons en proporció, s’han desinflat. El 2008 representaven un 15% del total de migrants atesos pel CITE, i avui són el 6,3%. Les treballadores de la llar, per contra, eren el 32% i ara són el 37% del total d’usuaris. "Veiem com l’ocupació entre els homes es diversifica entre diferents sectors i que el de les dones es concentra en el treball de la llar", assenyala el director del CITE.

Més treball en negre

També constaten el persistent augment de la irregularitat entre els migrants, tant per la via de la residència com del treball. Si el 2018 el 59,3% dels usuaris atesos no tenien permís de residència, durant aquests primers sis mesos la xifra escala fins al 60,1%. El percentatge és deu punts superior que abans d’esclatar la crisi i 20 punts superior que en el moment de més destrucció d’ocupació. El mateix guió segueix el treball irregular, que afecta el 63,2% dels atesos; dos punts per sobre del 2018.

La precarietat, per les vies de la parcialitat o la temporalitat, continua marcant gran part de la nova ocupació creada a Espanya. “Sembla que estem repetint els errors d’abans de la crisi en la contractació”, ha lamentat Bertran. I això continua alimentant els obstacles perquè els col·lectius migrants compleixin les condicions necessàries per poder regularitzar la seva situació. El resultat d’aquests dos elements és que el treball en negre segueix a l’alça entre els col·lectius d’origen estranger, tal com constata el director de l’organisme.

La tendència preocupant que des del CITE han remarcat és l’increment, en part, d’aquest col·lectiu administrativament irregular per la via de les persones ja residents, però que després de la pèrdua de la seva ocupació han perdut el seu permís de treball. Per això el secretari de polítiques socials de CCOO, Toni Mora, ha exigit al Govern central una “modificació molt substancial de la llei d’estrangeria”.

Hondures i Veneçuela segueixen a l’alça

Notícies relacionades

Malgrat que la nacionalitat de la gent que acudeix al CITE continua sent la marroquina (15,5%), els col·lectius llatinoamericans van a l’alça i agrupats ja representen al 60% de les persones ateses per aquest organisme. I entre aquests, els hondurenys i els veneçolans segueixen com les dues comunitats que més creixen, alimentades per les seves respectives crisis internes i l’augment de l’hostilitat de la frontera nord-americana sota l’Administració de Trump. Totes dues representen ja el 7,2%, cadascuna, del total de migrants atesos i són la tercera i quarta comunitat, respectivament, que més migrants aporta. Fa deu anys no estaven ni entre les deu primeres.

Els representants de CCOO de Catalunya han aprofitat la roda de premsa per tornar a exigir al Govern de Pedro Sánchez un dels compromisos que va assumir públicament en la seva etapa a l’oposició: la ratificació de l’article 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT). Aquest és un compromís, en primera instància, merament simbòlic en reconeixement de la dignificació de les feines domèstiques i que diversos ajuntaments de Catalunya ja han aprovat en els seus respectius plens. El Govern del PSOE, per la seva banda, no el va portar al Congrés durant la passada legislatura.