NORMATIVA

El BCE revisa les seves expectatives sobre provisions per a préstecs dubtosos

S'adapta així a les noves normes europees

undefined45613241 epa7303  fr ncfort  alemania   25 10 2018   el presidente de181030203043

undefined45613241 epa7303 fr ncfort alemania 25 10 2018 el presidente de181030203043 / ARMANDO BABANI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Banc Central Europeu (BCE) ha revisat les seves expectatives supervisores sobre la dotació de provisions prudencials per a préstecs dubtosos nous, amb l’objectiu d’ajustar-se a les noves normes europees de Pilar 1 sobre el tractament de les exposicions dubtoses que van entrar en vigor el 26 d’abril passat.

Segons ha indicat el supervisor europeu, aquestes normes europees complementen les vigents i exigeixen una deducció de fons propis quan les exposicions dubtoses no estiguin prou cobertes mitjançant provisions o altres ajustaments.

D’aquesta manera, el BCE ha anunciat que l’àmbit d’aplicació de les seves expectatives supervisores sobre exposicions dubtoses noves es limitarà a les derivades de préstecs originats abans del 26 d’abril del 2019, que no estan subjectes al tractament de Pilar 1.

En aquesta línia, les exposicions dubtoses derivades de préstecs originats a partir del 26 d’abril del 2019 estaran subjectes al tractament de Pilar 1 i el BCE realitzarà un seguiment dels riscos que se’n derivin.

D’altra banda, han sigut alineades amb el tractament de Pilar 1 establert en les noves normes europees tant els calendaris de dotació de provisions prudencials com el camí progressiu d’implementació plena, el desglossament de les exposicions garantides i el tractament de les exposicions dubtoses garantides o assegurades per un organisme oficial de crèdit a l’exportació.

Els altres aspectes, incloses les circumstàncies específiques, que puguin fer que les expectatives sobre provisions prudencials siguin inadequades per a una cartera o exposició concretes, continuen segons el descrit a l’apèndix a la guia del BCE sobre préstecs dubtosos per a entitats de crèdit.

Així mateix, les expectatives supervisores relatives a les exposicions dubtoses ja existents (préstecs classificats com a dubtosos a 31 de març del 2018) no varien respecte al comunicat a les cartes del procés de revisió i avaluació supervisora enviades als bancs i en la nota de premsa publicada el juliol del 2018.

Notícies relacionades

El BCE ha recordat que, quan va assumir la competència per a la supervisió bancària de la zona de l’euro el novembre del 2014, el volum de préstecs dubtosos mantingut per les entitats de crèdit significatives se situava entorn del bilió d’euros.

A finals del mes de març passat, aquest volum s’havia reduït a gairebé la meitat (587.000 milions d’euros i una ràtio de dubtosos del 3,7%). Malgrat aquest avanç, el BCE ha assegurat que atribueix "la màxima importància" a continuar reduint el nivell de préstecs dubtosos, resolent-los de manera ràpida "mentre les condicions econòmiques continuïn sent favorables".