Polèmica reforma laboral

Només un de cada tres contractes de suport a emprenedors sobreviuen

La mesura introduïda en la reforma laboral de Rajoy, i eliminada sota el Govern de Sánchez, no aconsegueix crear ocupació indefinida

zentauroepp28813623 camarero cobrando190425085034

zentauroepp28813623 camarero cobrando190425085034

2
Es llegeix en minuts
EFE

El contracte de suport a emprenedors, creat durant la reforma laboral de la primera legislatura de Mariano Rajoy sota xifres d’acomiadaments massius, està en via d’extinció. Aquest va ser creat amb l’epítet d’indefinit però amb un període de prova d’un any, que va aixecar sonores crítiques des del grup sindical, i actualment només un de cada tres contractes de recolzament a emprenedors sobreviuen. És a dir, el 31,55% de les contractacions indefinides rubricades sota aquesta figura creada en la reforma laboral el 2012 i que es va extingir a finals del 2018.

Aquest tipus de contracte ha generat 1,11 milions de contractacions en set anys, cosa que suposa el 9,5% del total de contractes fixos firmats en aquest període dels quals, no obstant, tot just un terç es mantenen vius, segons dades del Ministeri de Treball a què ha tingut accés Efe.

Des de començament d’any, s’han registrat en els serveis d’ocupació 6.717 contractacions residuals del contracte de recolzament a emprenedors, que cuejaven dels rubricats a finals del 2018 i que contrasten amb els 149.559 del mateix període de l’any passat.

Aquest descens del contracte de recolzament a emprenedors és el que està darrere de la caiguda del 5% del contracte indefinit des de començament d’any, segons expliquen des del Ministeri de Treball. En els sis primers mesos de l’any s’han registrat 1,06 milions de contractacions fixos, 60.000 menys que en el mateix període de l’any passat.

Segons va explicar la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, només el mes de juny passat es van firmar 174.159 contractes indefinits, el 9% menys que el mateix mes de l’any passat, cosa que va atribuir a la correcció de l’efecte estadístic que va suposar el còmput del contracte de recolzament a emprenedors el juny del 2018.

Així, "descomptat aquest efecte, la contractació indefinida va augmentar un 4,7%", va assegurar Valdeolivas, "la qual cosa permet afirmar que no es trenca la tendència de creixement lleu i sostinguda" de l’ocupació indefinida, que és el que tenen tres de cada quatre treballadors, segons revelen les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). 

Pensat per a pimes

Des que el Govern del PP va crear el contracte de recolzament a emprenedors amb la reforma laboral del 2012, el seu creixement es va anar accelerant, des dels 77.260 registrat aquell primer any fins a arribar al màxim nombre de contractacions el 2018, amb 290.567, segons les dades del SEPE.

Aquest contracte permetia a empreses de menys de 50 treballadors realitzar un contracte indefinit a jornada completa, amb un període probatori d’un any de durada, és a dir, permetent a l’empresa el desistiment durant aquell temps sense haver d’indemnitzar el treballador.

Aquesta característica del contracte de suport a emprenedors ha sigut criticada sempre pels sindicats UGT i CCOO, que veien en aquesta figura un ús incorrecte, que la convertia en un contracte temporal amb acomiadament gratis.

Notícies relacionades

La curta supervivència de la contractació indefinida ha sigut posada de manifest també en un informe elaborat per CCOO, que mostra que només el 63% dels contractes indefinits firmats el 2018 sobrevivien a l’acabar l’any, una taxa que es redueix al 50% si es tenen en compte els rubricats el 2017. És a dir, que la meitat dels contractes indefinits de recolzament a emprenedors no segueixen actius dos anys després de ser firmats. 

L’informe del sindicat explica que, perquè una ocupació indefinida "sobrevisqui" a final d’any, s’han necessitat firmar 1,6 contractes indefinits el 2018, quan abans de la reforma laboral n’hi havia prou amb firmar 1,1 contractes.