Salut a la feina

Els morts en accident laboral s'eleven fins a 292 fins al juny a Espanya

La recuperació econòmica de la construcció revifa els sinistres mortals en aquest sector, que creixen el 20,9% respecte al primer semestre de l'any anterior

obrero-construccion

obrero-construccion / Joan Puig

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sis primers mesos del 2019 van deixar un balanç d’1,6 morts al dia en un accident laboral; fins a sumar un total de 292 sinistres mortals a tot Espanya. Així ho constaten les dades recopilades pelMinisteri de Treball publicades aquest dilluns, que constaten un continuat descens de la sinistralitat, en un context de creixement de l’ocupació, però que també mostren un augment significatiu de la mortalitat al sector de la construcció.

Les xifres de salut laboral són notablement millors que les de fa un any. Hi ha menys accidents mortals, malgrat que hi ha més persones treballant. Així ho fan constar els índexs de sinistralitat, que el primer semestre van tancar amb un balanç de 0,2 morts per cada 100.000 persones ocupades en el mercat laboral. Menys que el mes passat (0,21) i el 23,1% menys que en el mateix període de l’any passat, quan l’esmentada xifra era de 0,26.

Notícies relacionades

Catalunya, a causa de l’elevat pes del sector serveis en la seva economia, és de les comunitats autònomes amb menors índexs de sinistralitat. En els sis primers mesos de l’any es van registrar un total de 30 morts en accident al centre de treball a l’esmentat territori, als quals es podria sumar els produïts pel camí o de tornada de la feina, que l’estadística publicada no desglossa per territori. Això deixa un índex de sinistralitat del 0,15. A Lleida, amb més pes del sector agrari, aquest índex és del 0,27.

Més construcció i més morts

Si bé a tots els sectors econòmics es registra un descens dels índexs de sinistralitat, la construcció es consolida en les dades de juliol com l’excepció dins de la tendència. Malgrat que les xifres d’activitat del totxo no igualen les prèvies a la crisi, la sinistralitat laboral va en augment. Els sis primers mesos van deixar 52 morts, nou més que l’any passat o, el que és el mateix, el 20,9%. L’índex també puja, del 0,7 registrat en el primer semestre del 2019 al 0,8 d’aquest.