sector energètic

Les elèctriques reclamen a la CNMC que elevi la remuneració del sector

La patronal Aelec adverteix que la retribució proposada és insuficient per complir el pla d'energia del Govern

zentauroepp10501398 folgueroles 8 5 2009 torre electrica tema luz cables recibo 181229235041

zentauroepp10501398 folgueroles 8 5 2009 torre electrica tema luz cables recibo 181229235041

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La patronal de les grans elèctriques, Aelec, ha reclamat aquest divendres a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que revisi a l’alça la remuneració del 5,58% que planeja aplicar a la distribució elèctrica entre el 2020 i el 2025. Això és necessari, ha advertit, per "atraure les elevades inversions necessàries" (41.846 milions d’euros) per complir el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima del Govern i "incentivar realment" la descarbonització de l’economia mitjançant l’electrificació.

Aprofitant les noves competències que li va transferir l’Executiu per imposició europea, la CNMC va aprovar a començaments de juliol diverses circulars en les quals incloïa una retallada sense precedents en la retribució que reben les empreses energètiques per prestar activitats regulades: 21,8% i 17,8% de baixada en el transport i distribució de gas, i 8,2% i 7% en els d’electricitat, respectivament. Aquest divendres acaba el termini per presentar al·legacions. El Ministeri de Transició Ecològica ja ha anunciat que comparteix l’"enfocament  general", però ha convocat una reunió amb el regulador perquè té algunes "consideracions" sobre la metodologia.

Impactes diferents

Notícies relacionades

Les empreses gasistes són les més perjudicades, com ha quedat clar per les advertències de Naturgy Enagás que podrien portar la CNMC als tribunals. En canvi, elèctriques com Iberdrola Endesa, si bé s’han oposat als plans del regulador, han afirmat que la retallada tindria un impacte petit en els seus comptes. D’Aelec, precisament, formen part aquestes dues últimes i Naturgy, a més de les més petites EDP i Viesgo, la qual cosa probablement explica el to de crítica moderada del seu comunicat.

La patronal, així, assegura que els models de remuneració plantejats són "insuficients i no donen els senyals adequats per a la descarbonització de l’economia" i per això demana una "retribució raonable" de les inversions. "També és necessari un diàleg continu amb el sector i transparència per evitar que un excés de complexitat en la normativa generi incertesa en els plans operatius i d’inversió dels agents", afegeix.