Retribució energètica

El Govern es reunirà amb la CNMC per la retallada a la retribució de les energètiques

El ministeri per a la Transició Ecològica comparteix «l'enfocament general» de les propostes però amb matisos

zentauroepp45891194 teresa ribera181119105004

zentauroepp45891194 teresa ribera181119105004 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La secretaria d’Estat d’Energia, dependent del ministeri per a la Transició Ecològica, convocarà la Comissió de Cooperació, formada per tres membres de l’Executiu i tres del regulador, per provar de modificar les propostes de la CNMC sobre la retribució de les energètiques al considerar que no segueixen algunes de les seves orientacions de política energètica.

El supervisor va plantejar una rebaixa del 21,8% en el cas del transport de gas i regasificació i del 17,8% en la distribució, i en l’àmbit elèctric del 7% per a la distribució i del 8,2% per al transport que va desencadenar la còlera al sector. El ministeri que dirigeix Teresa Ribera ha analitzat les propostes per estudiar si segueixen les orientacions de política energètica del Govern o si trepitgen algunes de les seves competències i ha conclòs que, tot i que comparteix “l’enfocament general”, té algunes “consideracions” respecte a la metodologia.

En el cas del gas i la polèmica sobreretribució de l’activitat distribuïdora, l’Executiu coincideix en la necessitatd’ajustar el “model” en el nou període 2021-2026 “corregint possibles ineficiències”. No obstant, reclama conèixer determinats valors d’inversió, operació i manteniment per saber si les propostes estan en línia amb orientació de política energèticad’incentivar l’extensió de funcionament de les instal·lacions. A més, apunta que la CNMC no considera l’orientació de promoure l’ús de combustibles menys contaminants ni tampoc la relativa a la introducció del principi de prudència financera per als titulars de l’activitat de distribució.

En el cas de la retribució de transport de gas i regasificació, el ministeri per a la Transició Ecològica afegeix que la CNMC trepitja les competències del Govern al regular aspectes relacionats amb el règim retributiu de les instal·lacions.

Electricitat

En el cas de l’electricitat, l’Executiu considera que la CNMC s’adequa “de manera parcial” a la necessitat d’incentivar l’extensió del funcionament de les instal·lacions més enllà de la seva vida útil retributiva i no compleix l’orientació relativa a les noves necessitats d’inversió per al compliment delsobjectius d’energia i clima. A més, afegeix, la CNMC aborda aspectes que competeixen al Govern, com l’establiment d’un límit màxim d’inversió anual i l’aprovació dels plans d’inversió. El ministeri també considera que no s’estableix un marc retributiu “clar, predictible i adequat” per emprendre les inversions necessàries per modernitzar i digitalitzar la xarxa elèctrica.  

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern reclama dotar de “predictibilitat el model” més enllà del pròxim període retributiu que es regula –en el cas del gas, el quinquenni 2021-2026, i en el de l’electricitat, el 2020-2025– i, així, evitar canvis “que no permetin entreveure l’escenari a què es pretén arribar en els pròxims períodes regulatoris”.  

No obstant, l’última paraula la té l’organisme que presideix José María Marín Quemada. El regulador pot seguir aquestes recomanacions del Govern i aprovar les seves propostes “d’acord amb les orientacions de política energètica del MITECO” o pot fer-ne cas omís i prosseguir amb el seu plantejament. En aquest últim cas, haurà d’aprovar les seves propostes sota el paraigua d’“escoltat el MITECO”. 

Temes:

Energia