relleu

Calviño retira la seva candidatura per a l'FMI

El Govern pren la decisió buscant «el consens» per a un candidat europeu

20190802 447981 calvinoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

La ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, ha retirat la candidatura per ser directora gerent del Fons Monetari Interancional. Fonts del Govern espanyol asseguren que amb aquesta decisió es busca “el consens” per trobar un candidat europeu per al càrrec.

Al no assolir un acord, els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (UE) elegiran avui mitjançant votació el candidat o candidata per ser director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) en substitució de Christine Lagarde, que passarà a presidir el Banc Central Europeu (BCE) a partir de l’1 de novembre.

La retirada de Calviño se suma a la del ministre de Finances de Portugal i president de l’Eurogrup, Mário Centeno, cosa que deixa el número en tres. Són l’expresident holandès de l’Eurogrup Jeroen Dijsselbloem; el governador del Banc Central finlandès, Olli Rehn, i la directora executiva del Banc Mundial, la búlgara Kristalina Georgieva.

“Al trobar un candidat per dirigir l’FMI, com en altres decisions de la UE, hem de lluitar per una posició comuna. Vull ajudar a trobar aquest consens i, per això, no participaré en aquesta etapa del procés”, va escriure Centeno en el seu perfil oficial de Twitter, en al·lusió a la votació d’aquest divendres.

 

Els ministres d’Economia de la Unió Europea van mantenir ahir una teleconferència per abordar l’opció de forçar una votació per elegir el candidat europeu a l’FMI davant de la falta de consens entorn de cap dels candidats sobre la taula.

La votació serà per e-mail sota el principi de majoria qualificada a l’estil de la UE, la qual cosa atorga més pes als principals països. En tot cas no es descarta una segona ronda en cas que no s’aconsegueixi prou marge en la primera.   

Notícies relacionades

Alemanya no era partidària d’una votació per evitar una imatge de divisió, però el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, encarregat de coordinar les negociacions al si de la UE amb l’objectiu de forjar una candidatura europea de consens que mantingui la direcció de l’FMI sota govern europeu, va convèncer els seus homòlegs europeus de la necessitat de forçar una votació, segons diverses fonts diplomàtiques.

No es descarta que el Regne Unit presenti un candidat formal proposat pel nou primer ministre, Boris Johnson. L’exministre de Finances, George Osborne, va mostrar interès pel càrrec, segons la premsa britànica, malgrat que el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, tenia més opcions.