DECISIÓ CONTROVERTIDA

La Fed abaixa els tipus en la primera retallada des de la crisi del 2008

Tot i que l'economia als EUA és forta la retallada apunta a un esforç preventiu davant de riscos globals

Powell sacseja els mercats al no aclarir si l'organisme preveu o no més retallades aquest any

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell.

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell. / AP / CAROLYN KASTER

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La Reserva Federal dels Estats Units ha decidit aquest dimecres retallar un quart de punt els tipus d’interès, un moviment que deixa el preu dels diners entre el 2 i el 2,25% i representa la primera baixada des del 2008, quan en resposta a la gran recessió els tipus es van deixar pràcticament a zero.

El tomb significatiu en la política econòmica que representa aquesta primera retallada en més d’una dècada, contra la qual han expressat el seu vot dissident dos membres de la Fed que advocaven per mantenir els tipus, era àmpliament esperat. S’analitzava majoritàriament com un moviment preventiu del banc central nord-americà més davant l’impacte potencial de riscos globals que davant la situació nacional actual, en què l’economia nord-americana segueix amb un creixement sòlid, el mercat laboral està fort il’atur està per sota del 4% i en el nivell més baix en cinc dècades, els mercats semblen satisfets i els consumidors gasten. I tant el comunicat de la Fed com el president de l’organisme, Jerome Powell, han ratificat aquesta anàlisi.

El comunicat explica que la retallada s’ha decidit "en vista de les implicacions d’esdeveniments globals per a les perspectives econòmiques així com per la baixa pressió inflacionista". I aquesta argumentació l’ha reiterat Powell en roda de premsa, quan ha assenyalat concretament que "no hi ha res en l’economia dels EUA que presenti una amenaça prominent a curt termini" i entre els riscos que "venen de fora" i afecten la inversió de les empreses i la manufactura ha esmentat específicament la contracció de creixement a la Xina i a la Unió Europea

El que no s’ha aclarit és si aquesta és la primera de diverses baixades o si es tracta d’un pas aïllat. Els mercats han reaccionat amb pèrdues quan Powell ha declarat que el que han fet és un "ajustament" de política monetària a "meitat de cicle" i ha explicat que és "diferent del principi d’un llarg cicle de retallades" com el que es faria "en una recessió" o en un període llarg de caiguda de l’activitat econòmica. Minuts després, les borses han recuperat una mica del que havien perdut quan Powell ha matisat que tampoc descarten més baixades de tipus aquest any.

La imatge d’independència, en joc

Els crítics consideren innecessària i fins i tot perillosa una baixada de tipus que, a més, està envoltada també d’un problema d’imatge, ja que arriba després d’una al·luvió constant de crítiques i pressions del president, Donald Trump. El mandatari ha qüestionat repetidament les pujades del 2018 adoptades sota el mandat de Jerome Powell, que ell va elegir per presidir la Fed; diu que sense aquestes retallades l’economia hauria crescut “com un coet”, parla directament que “s’han equivocat”i reclama constantment retallades “grans”. Amb tot això posa en joc la imatge d’independència del banc central.

Powell i l’organisme intenten allunyar aquests fantasmes de la influència de la Casa Blanca, buscant raons econòmiques que argumentin els seus moviments i enterrin la idea que actuen guiats per interessos partidistes a curt termini i no per raons econòmiques. I la seva retallada està més motivada per preocupacions sobre la lenta pujada de la inflació, que es mou per sota del 2% que tenen marcatge com a objectiu, per senyals d’inquietud en el mercat de bons i també pel que veuen com a perills globals.  "Mai prenem decisions marcades per la política", ha dit Powell. "No fem la política monetària per demostrar la nostra independència".

Notícies relacionades

A la roda de premsa Powell també ha parlat de l’impacte que estan tenint decisions de la Casa Blanca i ha reconegut que en alguns casos els situen en un territori desconegut. "No tenim gaire experiència a respondre a tensions comercials globals i n’estem aprenent tan bon punt ho fem", ha declarat. Però es va cuidar de criticar l’estratègia de Trump d’obrir o amenaçar amb guerres comercials al declarar: “No valorem ni critiquem polítiques, aquesta no és la nostra feina”.

Caràcter preventiu

La retallada inusual de tipus en una època de creixement econòmic té un clar caràcter preventiu o, com ha dit Powell, "un factor d’assegurança" per provar de prevenir reptes a aquest creixement. Teòricament amb una retallada de tipus l’habitual és que baixin els costos d’hipoteques i dels préstecs que busquen les empreses i s’activin el mercat immobiliari, la inversió empresarial i, en general, l’activitat econòmica. Però el que els crítics i els més escèptics temen és que el banc central està reduint el seu propi espai per maniobrar en el futur si empitjora la situació econòmica. A més, alerten que les rebaixes incentiven pràctiques arriscades, sobretot d’institucions financeres a l’hora de prestar, la qual cosa podria acabar portant a bombolles i explosions, però també en l’endeutament corporatiu, que ja està en nivells alts.