TENSIONS COMERCIALS

França aplicarà la seva taxa digital i recorda que no va dirigida contra els EUA

Trump va amenaçar de gravar més el vi francès si s'aplica l'impost a Amazon, Google, Apple i Facebook

French Finance Minister Bruno Le Maire speaks to the media during a press conference at the finance ministry in Paris, France, Saturday, July 27, 2019. After Trump slammed the foolishness of the tax in a tweet Friday and promised reciprocal action, French Finance Minister Bruno Le Maire said France will implement it anyway.(AP Photo/Michel Euler)

French Finance Minister Bruno Le Maire speaks to the media during a press conference at the finance ministry in Paris, France, Saturday, July 27, 2019. After Trump slammed the foolishness of the tax in a tweet Friday and promised reciprocal action, French Finance Minister Bruno Le Maire said France will implement it anyway.(AP Photo/Michel Euler) / Michel Euler (AP)

1
Es llegeix en minuts

França aplicarà la seva taxa digital a les grans companyies del sector malgrat les amenaces del president nord-americà, Donald Trump, de respondre amb aranzels al vi francès, i espera trobar un acord amb els EUA abans de la cimera del G-7 a finals d’agost.

El ministre francès d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, va recordar aquest dissabte en declaracions a la premsa que l’anomenada "taxa GAFA" (per Google, Apple, Facebook i Amazon) "no està dirigida només a empreses nord-americanes, sinó que també afectarà companyies europees i xineses".

La llei va ser promulgada aquesta setmana i té l’objectiu que les grans multinacionals paguin un 3 % de la seva facturació als països on efectivament operen i no només en aquells que elegeixen com a seu social perquè les condicions fiscals els resulten més favorables. "França aplicarà aquesta taxa votada per unanimitat al Parlament", va declarar Le Maire, qui va insistir que afectarà a totes les tecnològiques que facturin més de 750 milions d’euros a França, no només a les nord-americanes.

El ministre va assenyalar que el president francès, Emmanuel Macron, va parlar ahir amb Trump sobre l’assumpte i va mostrar la seva confiança en què els dos països arribaran a un acord que pugui ser rubricat en la cimera del G-7 a Biarritz (sud de França) per posteriorment ser objecte d’un pacte universal en l’OCDE abans del final del 2020.

Des del moment en què hi hagi un acord global per aplicar aquesta taxa a tot el món, França renunciarà al seu propi impost, va explicar. "La situació actual és inacceptable, i el nostre objectiu és una justa imposició a l’activitat digital al món", va recalcar el ministre.

Notícies relacionades

Trump va afirmar aquest divendres que prendrà "accions recíproques substancials" contra França, i va suggerir que anirien dirigides contra el vi francès. "França acaba d’imposar un impost digital a les nostres grans companyies de tecnologia nord-americanes. Si algú els cobra impostos, ha de ser el seu país d’origen, els EUA. Anunciarem accions recíproques substancials sobre l’estupidesa de Macron ben aviat", va prometre Trump a Twitter.

Le Maire va dir que espera que "no es barregin" les qüestions de la taxa digital i dels aranzels al vi, i va llançar un missatge de tranquil·litat als viticultors del seu país.