resultats

Repsol amortitzarà el 5% de la seva capital per premiar els seus accionistes

El conseller delegat assegura que ho repetirà l'any que ve si el negoci continua millorant

La companyia es dispara el 6% en borsa malgrat guanyar un 26,7% menys per l'absència d'extraordinaris

repsol / periodico

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Repsol ha anunciat aquest dimecres que proposarà a la seva pròxima junta una millora de laretribució als accionistesa través de l’amortització d’un 5%del capital social, que segons les dades de cotització d’ahir suposarà la recompra de títols per valor d’uns 1.000 milions d’euros. Aquesta via, fiscalment més beneficiosa per als propietaris que el pagament d’un dividend en metàl·lic, incrementa el valor de les accions, ja que el de l’empresa es reparteix entre un nombre menor de títols, així com el percentatge del benefici que correspon a cada acció. 

Els inversors han acollit l’anunci amb una forta pujada del 6,01% de la petroliera en borsa, que li ha permès millorar la seva capitalització en gairebé 1.300 milions d’euros en la sessió. Es tracta de la revalorització més gran de la companyia al mercat en tres anys, des del 29 de juny del 2016. El seu conseller delegat, Josu Jon Imaz, ha argumentat als analistes que la mesura s’ha pres perquè el flux de caixa de l’empresa està sent superior al previst, ja que el seu pla estratègic es basava en un preu del barril de petroli de 50 dòlars i actualment s’acosta als 65 dòlars. A més, ha assegurat que si la situació es repeteix l’any que ve tornarà a proposar a la junta una iniciativa similar per compensar els accionistes per la pèrdua de valor dels títols entre el 2012 i el 2016.

La mesura és paral·lela al pla de recompra d’accions que l’empresa presidida per Antoni Brufau va llançar l’any passat per evitar que el cobrament del dividend en accions en lloc d’en metàl·lic, opció elegida pel 72% dels propietaris, suposi una dilució del valor dels títols. Tot això obligarà Repsol a comprar en els pròxims 12 a 14 mesos, ha explicat Imaz, entorn del 15% de les seves accions per neutralitzar l’efecte dilutiu del dividend en accions d’aquest any i el pròxim, a més de per afrontar l’amortització extraordinària anunciada. L’executiu ha precisat, això sí, que aquest pla no posarà en perill "ni la flexibilitat financera ni el creixement orgànic" (sense compres) de la companyia.

Creixement orgànic

Notícies relacionades

La petroliera va guanyar 1.133 milions entre el gener i el juny, un26,7% menysque un any enrere. La forta caiguda, amb tot, es deu que en el primer semestre de l’any passat va obtenir unesplusvàluesde 344 milions d’euros per lavenda del seu 20% de Naturgy(l’antiga Gas Natural), mentre que en els sis primers mesos d’aquest any amb prou feines ha registrat resultats extraordinaris. Sense aquests impactes, el seu benefici hauria sigut de 1.115 milions,amb prou feines un 1,5% inferioral del mateix període del 2018.

Les mesures d’estalvi de costos empreses en els últims anys han permès a Repsol afrontar un semestre complex per la caiguda del preu del petroli (7% interanual en el de tipus 'brent', el més comú a Europa), uns marges internacionals de l’activitat de refinament de cru "extraordinàriament baixos" i amb la producció de Líbia suspesa. L’àrea d’exploració i producció va aportar 646 milions d’euros, el 0,2% menys, mentre que la de comercialització va obtenir un benefici de 715 milions, un 6,2% menys. Les pèrdues d’àrea corporativa van baixar un 11,2%, fins als 246 milions.