Salut a la feina

5 drets laborals davant la pròxima onada de calor

CCOO denuncia que les jornades perdudes a causa de les temperatures extremes s'han triplicat en els últims anys

dcaminal34861237 lleida 29 07 2016   temporers a corbins foto  adri n ropero 160809192811

dcaminal34861237 lleida 29 07 2016 temporers a corbins foto adri n ropero 160809192811

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La pròxima onada de calor s’acosta i l’activitat econòmica no cessa; una equació que fàcilment pot acabar amb un accident laboral. Insolacions, desmais o cremades són les conseqüències més freqüents, tot i que aquest estiu a Espanya ja s’ha registrat un sinistre mortal fruit de les altes temperatures. Per afrontar tot això el sindicat CCOO ha presentat aquest dijous una bateria de propostes i consells perquè els treballadors minimitzin al màxim els riscos en els mesos d’estiu.

1. Vigilar la temperatura

Les altes temperatures, sobretot en espais a l’aire lliure, són l’element que comporta més risc, segons apunten des del sindicat. Els 32 graus de sensació tèrmica, que no de temperatura, és la barrera a partir de la qual la normativa de prevenció de riscos laborals aconsella extremar les precaucions; com si es tractés d’una bandera groga en una platja. En llocs tancats i amb rutines sedentàries, com els que caracteritzarien una oficina, la temperatura no hauria de superar els 27 graus.

A Barcelona, donat l’elevat nivell d’humitat que caracteritza la capital catalana, no és necessari que les temperatures pugin fins a nivells gaire alts per assolir nivells perillosos per als treballadors. Amb un percentatge del 65%, habitual en els mesos d’estiu, les autoritats recomanen prendre precaucions extremes a partir dels 30 graus.

A partir d’una temperatura ambient de 35 graus, en cas d’humitat del 50%, això ja implica un perill evident per a la salut dels treballadors i dispara les possibilitats de cop de calor si l’exposició és prolongada.

En cas d’estendre’s l’activitat sota una temperatura de risc, des del sindicat assenyalen que és legítim que el treballador paralitzi la seva jornada i ho comuniqui al seu cap. En cas que això suposés una represàlia, i en l’escenari més extrem un acomiadament, això seria motiu de denúncia i, si es pot acreditar, sinònim d’acomiadament improcedent o nul.

2. Descansos freqüents

També hi ha diverses recomanacions per gestionar les altes temperatures sense que això necessàriament signifiqui paralitzar l’activitat. Des del sindicat aconsellen un descans de mínim 10 minuts per cada hora treballada a l’exterior. Aquests descansos no s’han de fer com una mera parada en el mateix lloc de treball, sinó que els empleats tenen de dret a exigir a la seva empresa que els habiliti un local refrigerat.

3. Molta hidratació, a càrrec de l’empresa

Un altre element clau per minimitzar riscos és una abundant hidratació i les pertinents cremes i equips de protecció solar. I ja sigui sota sostre o a ple sol, l’empresa té l’obligació de subministrar aigua als seus treballadors i aquests no tenen l’obligació de comprar-la.

4. Negociar una jornada intensiva

Notícies relacionades

De la mateixa manera que davant de nevades o pluges de gran calat moltes de les activitats econòmiques s’han de readaptar, des de CCOO recomanen als treballadors que negociïn amb les seves respectives empreses la redistribució de la jornada laboral. La implantació de la jornada intensiva en els mesos d’estiu per evitar les hores de més calor és una de les recomanacions que esgrimeix el sindicat i que, en convenis com el de la construcció a Andalusia ja impera per als mesos de juny, juliol i agost.

5. Dosificar esforços

Un altre element a tenir en compte és l’alternança dins de la jornada laboral de les activitats més exigents amb aquelles que no ho són tant, ja sigui per esforç físic o per ubicació.