Funció Pública

Prop de 800.000 funcionaris interins esperen que la UE obligui Espanya a fer-los fixos

El TJUE contestarà dues qüestions prejudicials d'un tribunal espanyol sobre aquesta situació

zentauroepp6719120 tarragona   tarragones   10 07 2007   area de urgencias del 180518115732

zentauroepp6719120 tarragona tarragones 10 07 2007 area de urgencias del 180518115732 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Prop de 800.000 funcionaris interins i temporals esperen que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) obligui Espanya a fer-los fixos. El Tribunal Europeu s’ha de pronunciar en una qüestió prejudicial presentada per dos jutjats de Madrid, després de la demanda de tres treballadors interins i temporals del Servei Madrileny de Salut que fa entre 12 i 18 anys que encadenen contractes temporals. Els tres demanen la seva conversió a personal fix i, encara que totes les sentències fins ara han sigut contràries a la seva voluntat, la decisió de Brussel·les pot ser transcendental per a la resta. 

Per ingressar en l’Administració Pública, s’hi pot entrar com a funcionari de carrera o laboral fix –per oposicions– o com a funcionari interí o laboral temporal –que ingressa a través d’oposicions sense plaça o de concursos públics de mèrit. A Espanya hi ha prop de 800.000 empleats interins, alguns dels quals arriben a encadenar fins a 35 anys de prestacions de servei amb un contracte temporal, però amb la particularitat davant dels fixos de la constant amenaça d’acomiadament "lliure i gratuït".

L’advocat general de la Unió Europea s’hauria de pronunciar aquest dijous sobre dues qüestions prejudicials plantejades per dos jutjats madrilenys, però finalment no serà fins al 5 de setembre quan emeti la seva opinió. Després, entre finals de setembre i principis d’octubre, arribarà la sentència definitiva en la qual es decidirà si se sanciona o no l’abús de temporalitat en la funció pública mitjançant l’obligació de fer-los fixos (també es podria establir una indemnització).

Notícies relacionades

No obstant, l’advocat Javier Arauz, que s’encarrega de la defensa de prop de 5.000 casos com aquests, defensa que la temporalitat continuada en la Funció Pública contradiu la directiva europea 1990/70/CE, relativa al treball temporal, que estableix dos principis: la no-discriminació en les condicions de treball entre el personal fix i el temporal i la prohibició de l’abús en la contractació temporal successiva. I s’aferra a aquesta normativa europea per advertir sobre una possible sentència favorable. "La sentència donarà una important clatellada a les administracions d’Espanya perquè és l’únic país d’Europa que no aplica aquesta directiva", assegura.

A més, segons Arauz, tampoc es compleix –almenys no de moment– l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) que al seu article 10 obliga a convocar processos selectius cada any, incloses totes les places vacants servides per funcionaris interins en les ofertes públiques d’ocupació (OPE). Així, segons dades d’aquest despatx d’advocats, la temporalitat al Servei Madrileny de Salut (Sermas) ascendeix al 40,20%, amb casos com el servei d’Urgències de l’Hospital de Getafe o de l’Hospital Universitari Infanta Elionor que tenen un 100% de temporalitat.