PLATAFORMA A CASTELLÓ

La CNMC reclama Escal, Enagás i els bancs que tornin els 368 milions del Castor

L'organisme exigeix que aquests diners, rebuts com a indemnització després de la paralització del magatzem de gas, tornin a les arques de l'Estat

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aquest divendres ha acordat reclamar la devolució dels 368,4 milions d’euros que Escal, societat participada per la constructora ACS, la gasista Enagás, i les entitats Banco Santander, Bankia i Caixabank van rebre després de la paralització del magatzem de gas Castor, la plataforma que es va construir a pocs quilòmetres de la costa de Castelló però que va cessar la seva activitat abans de començar-la, al començar una crisi sísmica perceptible des dels municipis més pròxims.  

Aquesta revisió d’ofici de la CNMC va venir motivada per la sentència del Tribunal Constitucional del 2017 en què es va declarar la nul·litat i inconstitucionalitat dels efectes econòmics aprovats pel Govern del PP el 2014 quan va aprovar un decret llei de mesures “urgents” per compensar les companyies promotores del projecte, després de la paralització del magatzem de gas. La indemnització ascendia a 1.350,7 milions d’euros per a les empreses promotores del projecte, la majoria del qual estava en mans d’Escal, societat d’ACS, presidida pel primer mandatari del Reial Madrid, Florentino Pérez. 

Des del gener del 2016, tots els consumidors de gas abonaven a través de la seva factura mensual uns 2 euros (en concret, 1,75 euros) fins que el Constitucional va assenyalar que el decret no estava justificat i que s’havia de deixar de pagar a les cinc empreses. ACS, abans de la sentència, havia titulitzat el deute als bancs, per la qual cosa ja se li havien començat a tornar els diners.

Notícies relacionades

Llavors, Competència va paralitzar els pagaments per abonar el dret de cobrament (6,7 milions mensuals) i va obrir un expedient per recuperar el que s’havia abonat fins al moment, uns 400 milions d’euros. Posteriorment, la CNMC va demanar autorització al Consell d’Estat i després d’un informe favorable la sala va aprovar aquest divendres l’autorització per iniciar el procés de devolució a cadascuna de les entitats afectades.

El ple de la CNMC ha acordat exigir el reintegrament dels pagaments realitzats per l’emmagatzemament subterrani Castor. En concret, 195 milions d’euros (sense interessos) a la societat Escal (ACS), 71,9 milions d’euros al Banco Santander, 48 milions d’euros a Caixabank, 32,4 milions d’euros a Enagás Transporte i 21,1 milions d’euros a Bankia.

Temes:

Castor