Fiasco

Competència paralitza els pagaments per la indemnització del magatzem de gas Castor

La CNMC deixa de liquidar a la banca els drets de cobrament per la compensació que van prestar per a la societat explotadora de la infraestructura

L'Estat haurà de reclamar al Santander, CaixaBank i Bankia els gairebé 150 milions que els usuaris han pagat en el rebut des del 2016

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha paralitzat els pagaments per abonar el dret de cobrament (6,7 milions mensuals) del magatzem de gas Castor, després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 22 de desembre passat, que va anul·lar diverses disposicions del decret llei que va fixar la indemnització per als seus promotors.

El Santander, Bankia i CaixaBank són els titulars d’aquest dret, ja que van prestar els 1.350 milions reconeguts per un reial decret llei del 2014 per compensar Escal, la societat que explotava El Castor i de la qual l’ACS de Florentino Pérez controlava la majoria del capital.

Aquests pagaments, als quals si se sumen els interessos pugen a més de 4.700 milions en els 30 anys previstos, vindrien a suposar uns dos euros de sobrecost mitjà per rebut del gas durant el període. En la liquidació del sector gasista corresponent a novembre del 2017, Competència indica que, a més de paralitzar els pagaments, els titulars d’aquests drets de cobrament, els bancs abans citats, deixen de ser subjectes del sistema de liquidacions.

Ara, a més a més, els lletrats analitzen si és el Ministeri d’Energia o la CNMC la que ha de reclamar a la banca les quantitats pagades des del 2016, que sumarien gairebé 150 milions fins ara, segons fonts del sector.

També en aplicació de la sentència del Constitucional, la CNMC ha eliminat del procediment de liquidació de l’exercici en curs els costos d’operació i manteniment del magatzem de gas Castor reconeguts amb càrrec al sistema gasista (el rebut del gas que paguen els usuaris del servei).

La CNMC redistribueix cada mes els diners que recapten els distribuïdors i transportistes de gas i electricitat entre els diferents agents que tenen drets de cobrament en el sistema elèctric i en el gasista, com transportistes, distribuïdors i altres, a través de la liquidació de les activitats regulades.

DIFÍCIL SOLUCIÓ / La solució de l’embolic del Castor no és fàcil, ja que podria haver de tornar els diners que va rebre i que li van servir per pagar als seus creditors. I els bancs, que van posar els fons per a la indemnització a canvi d’un flux d’ingressos estable i quantiós, podrien quedar-se sense cobrar, cosa que s’ha descartat.

El Govern va suspendre el setembre del 2013 l’activitat d’injecció de gas en l’emmagatzematge subterrani Castor, situat davant la costa de Vinaròs (Castelló), després que es registressine centenars de sismes a la zona, i l’octubre del 2014 va acceptar mitjançant un decret llei la renúncia d’Escal UGS –que estava participada per la companyia ACS en un 66,67 %– a la concessió de la instal·lació.

Com a conseqüència d’això, l’Executiu, mitjançant un reial decret llei, va establir una indemnització de 1.350,7 milions per a la companyia, quantitat que es carregaria en el rebut del gas durant 30 anys.

El mes de desembre passat el TC va anul·lar diverses disposicions del decret llei de mesures del sistema gasista que el Govern havia aprovat el 2014 i pel qual s’havia fixat la indemnització per als promotors del magatzem.

Notícies relacionades

Segons l’opinió del tribunal, no concorria una «situació d’extraordinària i urgent necessitat» que justifiqués aprovar un decret llei per «atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista».

El Ministeri d’Energia, segons va explicar recentment el seu titular, Álvaro Nadal, està estudiant com aplicar la sentència, de la qual el seu departament considera que només qüestiona el procediment que es va utilitzar per aprovar la indemnització, però no conclou que el seu pagament sigui indegut.