CONSUM

Les rebaixes d'estiu s'avancen a aquest divendres

Les botigues del grup Inditex, com ara Zara, i El Corte Inglés han elegit el 28 de juny per iniciar els descomptes

El Govern també recomana als petits comerciants començar els descomptes aquest divendres

zentauroepp48822859 economia190627200031

zentauroepp48822859 economia190627200031 / SERGI CONESA

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Els que esperen el tradicional 1 de juliol per anar de rebaixes d’estiu s’enduran una sorpresa aquest divendres. I és que, amb mig sector oferint ja  descomptes des de fa uns quants dies, els dos tractors del ‘retail’ que faltaven, el grup Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius...) i El Corte Inglés no esperaran el primer dia de juliol per començar les ofertes, sinó que inicien la campanya de rebaixes d’estiu aquest divendres als seus establiments físics (aquest dijous a la nit ho fan a internet). Com a conseqüència, la immensa majoria de les botigues ja estaran de rebaixes aquest divendres.

Fa uns quants anys que les rebaixes –tant d’estiu com d’hivern– s’han desestacionalitzat. La legislació estatal va acabar amb els períodes fixats per a aquestes campanyes de descomptes i, malgrat que des del Govern es van intentar mantenir els dies 1 de gener i 1 de juliol com a dates d’inici a través de les normes catalanes, aquestes van ser suspeses pels tribunals. Amb les rebaixes sense data d’inici oficial, les cadenes poden començar les rebaixes quan volen, i és el que des de ja fa uns quants fan firmes com H&MMango, que les van iniciar fa uns quants dies.

Des del Govern sempre s’havia reclamat mantenir l’1 de juliol per a l’inici dels descomptes estiuencs i tant el grup Inditex com El Corte Inglés es van esperar a aquesta data en anteriors exercicis. Aquest any, en canvi, han acabat amb aquesta tradició.

I és que tant Inditex com El Corte Inglés comencen els descomptes massius aquest divendres. De fet, fins i tot des del Departament de Comerç de la Generalitat, es va assegurar aquest any que “el divendres 28 de juny comencen les rebaixes d’estiu amb caràcter general als establiments comercials de Catalunya, d’acord amb la proposta del Consell Assessor de Comerç”. En la reunió d’aquest ens, format per representants del sector, es va consensuar que les rebaixes d’estiu “es realitzin en el període comprès entre el 28 de juny i el 31 d’agost” aquest any. Comerç, així, animava el petit comerç a avançar uns quants dies les ofertes.

Tres dies

Notícies relacionades

El motiu està clar: “Aprofitar divendres, dissabte i diumenge, tres dies que s’esperen que siguin de moltes vendes”, apunten fonts del sector –els diumenges 30 de juny i 7 de juliol les botigues podran obrir en la majoria de poblacions. De fet, ja fa dies que algunes petites botigues ofereixen descomptes, com asseguren fonts de Comertia: “A Comertia, les cadenes dedicades a esports van començar les rebaixes el divendres 21, i les marques de moda, la majoria, el 25, malgrat que una setmana abans o 10 dies ja oferien rebaixes als clients”.

En qualsevol cas, el comerç preveu que, malgrat el mareig de dates per al consumidor, la campanya de rebaixes aconseguirà “un lleuger augment de les vendes”, que, això sí, no superarà el 3%, segons la Confederació Espanyola de Comerç (CEC).