Protesta laboral

Els transportistes denuncien fins a nou anys de salaris congelats davant el Saló de la Logística

Els treballadors del sector de Barcelona, Girona i Lleida tenen els convenis vençuts i les negociacions entre sindicats i patronals no avancen

transportes

transportes

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Diverses desenes de professionals del sector del transport de mercaderies per carretera i de logística de les províncies de BarcelonaGirona Lleida s’han manifestat el matí d’aquest dimecres a la plaça d’Espanya de la capital catalana, on aquests dies s’està celebrant el Saló Internacional de la Logística (SIL). Els treballadors denuncien fins a nou anys de salaris congelats, a causa que a tres de les quatre províncies catalanes els transportistes operen amb convenis vençuts i en situació de pròrroga. A Barcelona hi ha, segons càlculs sindicals, unes 15.000 persones afectades. 

"A Barcelona els treballadors han perdut de mitjana el 8,5% de poder adquisitiu", denuncia el coordinador del sector de la carretera de CCOO de Catalunya, Juan Linero. A la província de Barcelona el conveni col·lectiu del sector porta vençut des del 2010; a Girona, des del 2011, i a Lleida, des del 2017. Això provoca que, a excepció de Tarragona, on es troba dins dels terminis contemplats, la resta de treballadors del sector estiguin regits per salaris que no s’actualitzen.

Aquests convenis regeixen personal d’oficines, agències de transport i empleats de la logística, de magatzems com eld’Amazon al Prat. Qui no està regit per aquests convenis són al voltant del 50% dels conductors de vehicles de transport de mercaderies, ja que en aquest sector abunda la figura del treballador autònom dependent o TRADE.

Notícies relacionades

"Les nostres línies vermelles són no allargar la disponibilitat de jornada de dilluns a diumenge, com pretenen les patronals del sector, aconseguir uns increments conformes amb el que es va pactar a escala estatal [cosa que contempla entre el 2% i el 3%] i una compensació suficient pels anys que fa que estan amb els sous congelats", explica el secretari de la regió metropolitana de serveis d’UGT, Luís Cabrera. Unes línies vermelles que, segons coincideixen els sindicats majoritaris, encara no ha posat a sobre de la mesa de negociació la patronal i que són les responsables del bloqueig de les negociacions.

El pròxim 4 de juliol està prevista una nova reunió de negociació per al conveni de la província de Barcelona i els sindicats amenacen que, de no aconseguir-se un acord o s’avançarà de manera significativa en les condicions o s’intensificaran les mobilitzacions. Amb la possibilitat de vaga general al sector a partir del setembre. 

Temes:

Transports