MISSIVA

Multimilionaris als Estats Units demanen que els cobrin més impostos

«Els Estats Units tenen una responsabilitat moral, ètica i econòmica de gravar més nostra riquesa», asseguren en una carta

zentauroepp8988509 financier and philanthropist george soros converses on stage171114093404

zentauroepp8988509 financier and philanthropist george soros converses on stage171114093404

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup de 18 supermilionaris nord-americans, entre ells Abigal Disney i George Soros, han publicat avui una carta oberta en què demanen als candidats presidencials que recolzin un impost a la riquesa.

“Els Estats Units tenen una responsabilitat moral, ètica i econòmica de gravar més nostra riquesa”, van declarar els supermilionaris a la seva carta, que porta data d’aquest dilluns.

Entre les raons que els signants esmenten per a un impost a la riquesa hi ha el finançament d’iniciatives ambientals i respostes al canvi climàtic, la promoció del creixement econòmic i el finançament de la salut pública.

Segons la carta, un impost a la riquesa és “just, patriòtic i enfortiria la democràcia al país al reduir la desigualtat”.

Els qui subscriuen la carta s’adrecen a “tots els candidats, ja siguin demòcrates o republicans”, i no n’esmenten cap en particular.

Pel Partit Demòcrata, hi ha uns 20 aspirants que competeixen per la postulació presidencial d’aquesta formació en les eleccions de novembre del 2020, mentre que en el Republicà ara per ara l’únic candidat amb possibilitats és l’actual president, Donald Trump, que buscarà la reelecció.

No obstant, la carta s’enfoca en el pla d’impostos presentat per la senadora de Massachusetts, Elizabeth Warren, que apareix entre els primers cinc llocs a les enquestes d’opinió sobre els aspirants demòcrates a la presidència.

El pla eximeix d’impostos els primers 50 milions de dòlars en actius, però contempla un impost del 2 % sobre les fortunes que superin els 50 milions de dòlars, i apuja la taxa al 3 % en els actius de més de 1.000 milions de dòlars.

Segons la carta pública, això afectaria unes 75.000 famílies en un país de més 327 milions d’habitants.

El diari ‘The Hill’, que cobreix principalment les notícies del Congrés, va establir durant una enquesta que el 74 % dels nord-americans recolzen un pla com el que proposa Warren i que també té el recolzament de l’inversor Warren Buffett.

Buffett no figura entre els signants d’aquesta carta, però ja el 2011 va escriure un comentari al diari ‘The New York Times’ en què afirmava que recolzava la idea d’augmentar els impostos als més rics.

“Nosaltres, que som un de cada deu entre l’1 % més ric del país, hauríem de sentir-nos orgullosos de pagar una mica més de la nostra fortuna pel futur dels Estats Units”, assenyalen els signants de la carta publicada avui.

Afegeixen: “Nosaltres estem bé, i acceptar aquest impost és el menys que podem fer per enfortir el país que estimem”.

Notícies relacionades

La iniciativa dels supermilionaris no és nova: el novembre del 2017 més de 400 milionaris van firmar una carta al Congrés demanant als legisladors que no els reduïssin els impostos.

El Congrés, que aleshores comptava amb majoria republicana a les dues cambres, discutia una proposta del president Trump per reduir els impostos.

Temes:

Estats Units