SEGON DIVIDEND DIGITAL

El Govern aprova ajuts de 150 milions per resintonitzar la TDT

Les comunitats de veïns hauran d'adaptar les antenes

Antenes de televisió a les teulades d’uns edificis.

Antenes de televisió a les teulades d’uns edificis. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres dos reials decrets per facilitar el desenvolupament de les xarxes 5G Espanya. Amb el primer reial decret s’aprova un nou Pla Tècnic Nacional de la televisió digital terrestre (TDT) i es regula l’alliberament del

segon dividend digital. El segon reial decret regula la concessió directa de subvencions (150 milions) destinades a compensar els costos derivats de l’adaptació dels sistemes col·lectius de recepció dels serveis de comunicació audiovisual.

El segon dividend digital és un procés clau per permetre el desplegament de xarxes 5G, mitjançant l’alliberament de la banda de 694-790 MHz (banda 700 MHz) de l’espectre radioelèctric, que en l’actualitat està parcialment ocupada per la TDT. Les cadenes, doncs, han d’alliberar aquesta banda, el que comportarà una resintonització dels canals de TV.

Aquest alliberament finalitzarà abans del 30 de juny del 2020, complint-se d’aquesta manera amb el calendari establert per la Unió Europea. El Govern convocarà una licitació pública per assignar aquesta banda als operadors de manera que pugui estar disponible per oferir serveis de 5G abans del 30 de juny del 2020. A partir d’aquesta data, la banda de 700 MHz estarà disponible per a la prestació de serveis associats a la telefonia mòbil de cinquena generació, dins del Pla nacional 5G.

El nou Pla Tècnic Nacional de la TDT identifica els canals radioelèctrics utilitzats actualment per la televisió i els substitueix per uns nous canals radioelèctrics en una banda inferior (470-694 MHz). Es manté sense canvis l’oferta de canals.

A més, s’estableix una data límit –1 de gener de 2023– en la qual tots els canals de televisió hauran d’evolucionar a alta definició i es contempla l’adaptació tecnològica dels aparells receptors de televisió digital terrestre.

Adaptar les instal·lacions

Notícies relacionades

El canvi de freqüències de la TDT implicarà en els pròxims mesos una adaptació de les instal·lacions de recepció en la major part del territori nacional, de la mateixa manera que va passar l’any 2015 amb el procés d’alliberament de la banda de 800 MHz (primer dividend digital). Quedaran excloses d’aquesta adaptació les vivendes individuals, on únicament s’hauran de resintonitzar els televisors.

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret d’ajuts que regula la concessió directa de subvencions per valor de 150 milions d’euros per a les comunitats de propietaris per a l’adaptació de les instal·lacions de recepció de televisió. Les quanties de la subvenció oscil·len entre 104,3 i 677,95 euros, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada.