cambres de comerç

Menys pugna territorial per les cambres

Només en els organismes de Barcelona, Terrassa i Manresa, les candidatures independentistes van plantar batalla

48502240 601

48502240 601 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El moviment independentista  promogut perl’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) va concentrar els esforços per assaltar les cambres de comerç, amb les eleccions convocades per la Conselleria d’Empresa, no només a Barcelona, on va obtenir la victòria més gran, sinó en la de Terrassa Manresa, especialment. 

A la cambra de la cocapital del Vallès occidental, la patronal Cecot, integrada a Foment, però amb simpaties pelsobiranisme, es va imposar finalment amb 19 de les 30 vocalies que es van sotmetre a sufragi universal, amb Ramon Talamàs, com a president. Els candidats independentistes van aconseguir el segon lloc amb un total de 10 vocalies, entre aquestes la del soci de Joan Canadell al Cercle Català de Negocis i en Petrolis Independents, Jordi Roset.

Manresa es va produir també un conat, però més tímid. Finalment, amb prou feines es va renovar un terç del ple i Sílvia Gratacós, antiga responsable de promoció econòmica amb l’antiga CiU, és la presidenta. A la resta de cambres catalanes hi va haver poques disputes.

A la de Tortosa, on un moviment pròxim a ERC va tractar de disputar la presidència, ha acabat Francesc Fages com a president, membre d’una família amb una potent embotelladora d’oli. A Lleida es va imposar Jaume Saltó, de Pimec, cosa que ha suposat un canvi generacional al rellevar Joan Simó, que va ocupar el càrrec durant 28 anys.

Un cas semblant és el de Girona, on Jaume Fàbrega, que era vicepresident segon de l’entitat cameral, és ara el president. La seva candidatura va ser l’única que es va presentar i suposa cert continuisme respecte a Domènec Espadaler, lligat a l’entitat durant 40 anys, en 13 dels quals ha sigut el seu president.

Sabadell, Ramon Alberich, un altre «empresari local de tota la vida» ha guanyat la presidència sense que hi hagi hagut disputes electorals. Ja era vicepresident. També ha sigut calmat el procés a la Cambra de Tarragona, amb l’empresària del sector del transport i lligada a associacions d’emprenedores, Laura Roigé, continuarà de presidenta.

A la de Reus, un acord entre les dues candidatura que es van presentar ha fet que es reparteixin la presidència. Es tracta de Jordi Just i Àgata Girbes.

Notícies relacionades

Altres cambres en les quals amb prou feines hi ha hagut moviment per les eleccions i hi va haver una candidatura única han sigut a les de VallsTàrregaPalamós Sant Feliu de Guíxols. Segons persones coneixedores del món cameral, «en les entitats més petites està tot molt decidit i dominat pels empresaris locals de tota la vida o els seus hereus».

A Valls és Josep Maria Rovira, empresari de la comunicació; a Tàrrega, l’empresari de transports, Carles Giribet, i a Palamós i Sant Feliu, Pol Fages, del sector turístic; i Eduard Bosch, del sector de maquinària per a alimentació. Aquests dos últims, tots dos joves, suposen una renovació generacional

Temes:

Empreses