Energies renovables

Iberdrola construeix a Càceres la planta fotovoltaica més gran d'Europa

La companyia demana permís per tramitar una planta de 590 megawatts de potència anomenada Francisco Pizarro

Planta solar fotovoltaica a la localitat de Beneixama (Alacant).

Planta solar fotovoltaica a la localitat de Beneixama (Alacant). / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Iberdrola pitja l’accelerador de l’energia solar. L’empresa acaba de demanar permís al Ministeri per a la Transició Ecològica per construir a Càceres la planta fotovoltaica més gran d’Europa, amb una potència instal·lada de 590 megawatts. El projecte, que portarà el nom del conqueridor Francisco Pizarro, supera en dimensions l’altra planta fotovoltaica que Iberdrola construeix a Usagre (Badajoz) de 500 megawatts de potència i, fins ara, la més gran del continent: Nuñez de Balboa.

Segons informa en un comunicat l’empresa que dirigeix Ignacio Sánchez Galán, la Francisco Pizarro ocuparà una superfície de 1.300 hectàrees de superfície i estarà ubicada entre els municipis de Torrecillas de la Tiesa i Aldeacentenera. En total, la seva construcció suposarà una inversió de 300 milions d’euros i ocuparà fins a 1.000 persones. L’elèctrica preveu que entri en funcionament l’any 2022.

Amb la Francisco Pizarro, Iberdrola eleva a més de 2.000 els megawatts renovables que la companyia té en construcció o tramitació a Espanya i que representen el 70% de la capacitat prevista en els plans d’inversió de la companyia per al 2022, establerts en 3.000 megawatts arreu del país. L’elèctrica preveu invertir 8.000 milions d’euros entre els anys 2018 i 2022 i posar en marxa 10.000 nous megawatts fins al 2030.

Extremadura, on hi ha la famosa central nuclear del trident elèctric, Almaraz, ha sigut el lloc triat per Iberdrola per fer el desplegament més gran d’energia fotovoltaica que de moment preveu dur a terme a Espanya. A més de les dues macroplantes Nuñez de Balboa i Francisco Pizarro que juntes sumen gairebé 1.000 megawatts, Iberdrola té en tramitació tres projectes més als municipis de Ceclavín (328 megawatts), Arenales (150 megawatts) i Campo Arañuelo I i II (50 megawatts cada una). En total, tots aquests projectes sumaran un total de 1.600 megawatts de potència instal·lada.

Notícies relacionades

Però, a més, fora d’Extremadura, Iberdrola desenvoluparà a Andalusia el projecte fotovoltaic Andévalo, de 50 megawatts de potència, ubicat dins del complex eòlic més gran d’Europa; a Conca, el projecte fotovoltaic Romeral, amb 50 megawatts de potència; i a Burgos, els parcs eòlics d’Herrera i La Lora amb una capacitat instal·lada total de 73 megawatts, encara en tramitació administrativa.

Iberdrola és el primer productor d’energia eòlica a Espanya, amb una potència instal·lada de 5.770 megawatts, mentre que la seva capacitat renovable total instal·lada assoleix els 15.790 megawatts. Al món, la capacitat renovable instal·lada per la companyia és de gairebé 30.000 megawatts.