Energia

L'última oportunitat per a les centrals de gas natural

Els cicles combinats són la tecnologia amb més potència instal·lada, però la taxa d'utilització està al 15% de mitjana

zentauroepp1415997 t 1  tarragona  22 08 03  la comisi n nacional de energia  o190601120321

zentauroepp1415997 t 1 tarragona 22 08 03 la comisi n nacional de energia o190601120321 / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Gairebé un quart de la potència elèctrica total instal·lada a Espanya procedeix de centrals de cicle combinat. Les centrals tèrmiques que cremen gas natural són la primera font d’energia per potència instal·lada (24.562 megawatts), no obstant, en producció ocupen el quart lloc després de la nuclear, l’eòlica i el carbó.

Durant els anys de la bonança econòmica, a començaments del segle XXI, algunes previsions van apuntar cap a un creixement de la demanda elèctrica per sobre del 2%. Uns càlculs que van fomentar la construcció de mig centenar de centrals arreu de la península Ibèrica que amb l’arribada de les renovables van veure com els seus plans se n’anaven en orris. En l’actualitat hi ha disponibles 49 centrals –l’any passat va tancar la central de cicle combinat de Tarragona de Viesgo–, però la gran majoria estan infrautilitzades.

El 2018, la taxa d’utilització d’aquesta tecnologia es va situar en l’entorn del 13%, 3,7 punts percentuals menys que un any abans, i el mateix que en el 2016, segons dades de Red Eléctrica. Un negoci ruïnós per a les propietàries: gegants de l’energia com Naturgy, Iberdrola o Endesa que, no obstant, podrien començar a veure una petita llum al final del túnel amb l’adeu del carbó.

Tecnologia cara

Amb la desaparició del carbó –el tancament de centrals està previst abans de juny del 2020– la següent tecnologia més cara és el gas, per la qual cosa a priori sembla l’escollida per marcar el preu de l’electricitat en els pròxims anys. A més, el principal problema de les renovables és la seva inestabilitat, necessiten vent o sol per generar electricitat, per això, i si es compleix el calendari de tancament ordenat del parc nuclear ideat pel Govern i les elèctriques entre 2027 i 2030, les centrals de gas quedarien com la tecnologia de suport òptima per donar estabilitat al sistema elèctric.

Notícies relacionades

No obstant, encara caldrà veure com es produeix aquest tancament i sobretot com es realitza la instal·lació de renovables. En les previsions del Govern, descrites en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima enviat al febrer a Brussel·les, es manté la capacitat actual dels cicles combinats el 2030. No obstant, també es preveu un ritme d’instal·lació de renovables inaudit fins ara: 57.000 megawatts d’energia verda i de dues formes d’emmagatzemament –3.500 megawatts de bombatge i 2.500 de bateries–. És a dir, les centrals de gas tenen una oportunitat molt limitada de reclamar el seu lloc en el mix.

El 2019 les centrals de gas han començat amb un increment de la seva generació del 66,8%. Segons dades de Red Eléctrica, els cicles combinats han passat d’un 8,2% de presència en el mix energètic en els cinc primers mesos de 2018 a un 14,1% el 2019. Per contra, la generació per carbó s’ha reduït un 35,4% respecte al mateix període de l’any passat.

Temes:

Energia