SEGURETAT ENERGÈTICA D'EUROPA

La crisi de l'oleuducte 'Druzhba' perjudica la reputació de Rússia com a proveïdor d'energia

La pol·lució de desenes de milions de barrils de cru amb clor orgànic provoca pèrdues milionàries a Moscou i obliga a tallar durant setmanes el subministrament

La infraestructura i l'hidrocarbur contaminat tardaran mesos a ser netejats, mentre Moscou investiga l'origen de l'incident i practica diverses detencions

zentauroepp48412756 file photo  an oil storage tank of russian oil pipeline mono190601141148

zentauroepp48412756 file photo an oil storage tank of russian oil pipeline mono190601141148 / Vladimir Soldatkin

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot va començar el 18 d’abril passat. Va ser llavors quan Bielorússia va informar sobre un greu deteriorament en la qualitat del petroli transportat per l’oleoducte ‘Druzhba’ (Amistat), una enorme canonada de 4.000 quilòmetres de longitud i una capacitat d’1,5 milions de barrils diaris construïda durant els anys 60, que subministra el cru de Sibèria occidental i el mar Caspi als antics aliats soviètics del Pacte de Varsòvia. No es va tardar a identificar la substància contaminant en qüestió: es tractava de clor orgànic, un compost químic empleat per impulsar l’extracció, ja que neteja els pous i accelera el flux, tot i que si es manté durant el procés de transport és capaç de produir greus danys de corrosió a la infraestructura de pas, com canonades i refineries.

Al principi Moscou va intentar minimitzar l’incident, però de seguida va quedar en vista de tots l’abast de la crisi: Hongria, Polònia, Eslovàquia i Alemanya van haver de suspendre les importacions d’hidrocarburs a través del vell oleoducte, mentre que Bielorússia, principal país de trànsit i on la canonada es divideix en dues seccions, una, que es dirigeix cap a Europa del nord i una altra cap al centre del continent anunciava pèrdues de centenars de milions d’euros. A més, calia retirar el petroli brut, bloquejat en els trams del ‘Druzhba’ que travessen el territori bielorús, i traslladar-los a infraestructures a Rússia on havia de ser descontaminat, un llarg i costós procés que requerirà mesos i enormes quantitats addicionals de cru, que hauran de ser barrejades amb el cru contaminat perquè el clor baixi a nivells acceptables. A Alemanya i Holanda, refineries i altres infraestructures s’han vist obligades a reduir el seu rendiment a causa dels problemes derivats del petroli brut en el ‘Druzhba’.  

A Moscou, les autoritats van posar fil a l’agulla per trobar l’origen de la contaminació, identificat en una remota secció de l’oleoducte, concretament en una petita refineria privada anomenada Nikolaieva i establerta a la regió de Samara, al costat del Volga. Segons ha reconegut el mateix Nikolai Tokarev, president de Transneft, el monopoli estatal que té la propietat dels oleoductes russos, en una reunió amb el president Vladímir Putin, la pol·lució va ser “deliberada” i provocada per l’esmentada empresa, que “acumula petroli de petits productors a Uliànovsk, Orenburg i Samara i el transfereix al sistema d’oleoductes”. “Aquesta companyia ha injectat petroli [a l’oleoducte] que no estava adequadament preparat”, ha conclòs Tokarev, un aliat pròxim al líder del Kremlin. Quatre persones han sigut ja detingudes, segons ha informat el Comitè d’Investigació, òrgan equivalent a la Fiscalia a Espanya, acusades d’organització criminal i altres delictes relacionats amb el transport de petroli i contemplats en el Codi Penal rus. 

La reputació de Rússia com a subministrador d’energia 

La crisi està perjudicant enormement la reputació de Rússia com un subministrador fiable d’energia, en una era en què s’han revifat les tensions de la guerra freda entre el Kremlin i Occident. Els observadors consideren que els elevats nivells de corrupció existents a Rússia, tant a escala local com governamental, permeten precisament que es produeixin episodis com aquest. “És un problema de cobdícia i frau a petita escala, en combinació amb incompetència i falta de control sobre el que entra a l’oleoducte”, ha assenyalat Julian Lee, especialista de Bloomberg en temes d’hidrocarburs. L’incident, a més, ha donat un nou impuls a les cada vegada més enverinades crítiques contra el gasoducte Nord Stream 2, que ha d’unir pròximament Rússia i Alemanya a través del mar Bàltic esquivant Ucraïna i incrementant alhora la dependència energètica del continent europeu respecte a Rússia.

Notícies relacionades

L’incident es produeix en un moment d’incertesa geopolítica al mercat mundial de cru, i impulsa a l’alça els preus. Igual com a Veneçuela a causa de la crisi política que travessa, les exportacions de cru procedents de Rússia s’han reduït en les últimes setmanes a causa del petroli brut. I tot això, mentre als EUA l’Administració de Donald Trump ultima els seus plans per escanyar els enviaments petroliers des de l’Iran.    

             

Temes:

Petroli