RECLAMACIÓ HOTELERA

Suspesa provisionalment la licitació del programa de viatges de l'Imserso

17208284 591

17208284 591 / Joan Puig

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Administratiu dependent del Ministeri d’Hisenda ha suspès la licitació del programa de turisme social 2019 acceptant les mesures cautelars i provisionals sol·licitades pel sector hoteler en el seu recurs, ha informat aquest dijous la patronal hotelera CEHAT. Els hotelers havien recorregut el programa de viatges per al’Imserso  a l’entendre que suposava perjudicis de "difícil o impossible reparació" per al sector, per la qual cosa reclamaven suspendre cautelarment el procediment de contractació.

En un comunicat, els hotelers espanyols s’han mostrat satisfets amb aquesta resolució preliminar, i esperen poder reunir-se amb els responsables de Turisme i de Sanitat i Afers Socials per poder consensuar una sortida a aquest problema que pugui satisfer tots els implicats. A més, han remarcat que amb aquesta resolució no es licitarà el programa a cap dels aspirants fins que el mateix tribunal resolgui sobre el fons de l’assumpte, i ha recordat que l’estimació de la mesura cautelar per part del Tribunal no condiciona el resultat del procediment.

Els hotelers espanyols van presentar el passat 8 de maig la impugnació dels plecs del Programa de Vacances de Gent Gran del’Imserso, una decisió que ja havien anticipat a finals d’abril al considerar que tal com estaven plantejats lesionaven greument els seus interessos, els "lligava de peus i mans" i sumia a la "ruïna" al sector per als pròxims quatre anys. Segons els càlculs de CEHAT, 350 hotels i 12.000 treballadors es podrien veure afectats per aquesta situació.

"L’Estat fa un negoci rodó" amb els paquets de vacances de l’Imserso, ja que "per cada euro que inverteix en recupera 1,5" en concepte de Seguretat Social, retenció d’IRPF, IVA o prestacions d’atur no pagades, tal com va detallar recentment la patronal en un informe propi. Tant CEHAT com les associacions hoteleres Hosbec i Aehcos reclamaven que el nou plec recollís la realitat dels establiments hotelers, és a dir, el seu esforç inversor (només a Benidorm són més de 150 milions d’euros en reformes i actualització d’instal·lacions) i el compromís amb l’ocupació estable, així com les importants revisions salarials realitzades a tots els treballadors del sector.

Notícies relacionades

El problema dels plecs, denunciava el sector hoteler, resideix en el mateix disseny econòmic del programa i calcula que, per evitar les pèrdues, el preu per persona i dia s’hauria de situar en l’entorn dels 25 euros, davant 22,1 i 22,5 euros. En aquest sentit, la patronal hotelera apunta que cap establiment hoteler que treballa en el programa Imserso a les zones vacacionals percep quantitats superiors als 22,5 euros per persona (IVA inclòs), en règim de pensió completa amb vi i aigua inclòs.

Un preu, agrega, al qual es troben tots els establiments que treballen a Andalusia, Múrcia, País Valencià i Catalunya, que suposen la major part de l’oferta. Les places ofertes a la Costa peninsular i les Balears i les Canàries ascendeixen a 512.700 i a 258.100, respectivament, sumant un total de 770.000 sobre les 900.000 places que han sortit a licitació, de la qual ja s’han obert els sobres amb les ofertes econòmiques. 

Temes:

Viatges Turisme