AJUSTAMENTS A LA BANCA

Santander ofereix prejubilacions a partir dels 55 anys amb el 65% del sou

L'objectiu de la mesura és reduir la plantilla en 3.700 treballadors

Spanish bank Santander’s Executive Chairman Ana Botin gives a speech at the annual results presentation in Boadilla del Monte, outside Madrid, Spain, January 31, 2018. REUTERS/Juan Medina

Spanish bank Santander’s Executive Chairman Ana Botin gives a speech at the annual results presentation in Boadilla del Monte, outside Madrid, Spain, January 31, 2018. REUTERS/Juan Medina / JUAN MEDINA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

El Banco Santander ha proposat aquest dimarts als sindicats un pla de prejubilacions a partir dels 55 anys amb el 65% del sou, que s’eleva fins al 70% per als més grans de 58 anys, segons han avançat fonts de la negociació. La idea va ser traslladada aquest dimarts per l’entitat en una reunió per reduir la plantilla en més de 3.700 empleats. La proposta passa per oferir prejubilacions als que tinguin entre 55 i 57 anys, amb més de 15 anys d’antiguitat, del 65% del sou fins als 63 anys, o el 55% més complements voluntaris.

Per a aquells treballadors que tinguin entre 58 i 62 anys, igualment amb 15 anys d’antiguitat, s’ofereixen prejubilacions amb el 70% del salari fins als 63 anys, o el 65% del sou més la meitat dels complements. Als que tinguin 62 anys o més se’ls ofereix cobrar 20 dies per any treballat amb el límit de 12 mensualitats.

Per als que estan entre els 53 i els 54 anys, el banc ofereix una indemnització que pot arribar fins als 350.000 euros, però que es calcula tenint en compte el 60% de l’import pensionable de sis anualitats; mentre que als de menys edat se’ls ofereix una indemnització de 33 dies per any amb el límit de 18 mensualitats.

Crítiques sindicals

Fonts sindicals coincideixen en el fet que la proposta no està en sintonia amb processos d’ajustaments d’ocupació similars, ni tan sols amb l’últim, emprès as serveis centrals del banc després de la integració del Popular, cosa que els resulta "preocupant". Per a CCOO, es tracta d’una proposta "mesquina", i per a CGT, d’una primera proposta amb condicions "molt a la baixa".

La UGT opina que en una gran empresa amb alts beneficis i milers d’empleats de més de 55 anys en plantilla, qualsevol ajustament s’hauria de fer a través d’un pla de prejubilacions a mitjà termini i no amb un ERO. En la reunió d’aquest dimarts, l’empresa també ha plantejat mesures addicionals de mobilitat per als treballadors que es vegin afectats pel tancament de les 1.150 oficines previstes.

El banc proposa una prima única de 6.000 euros per a qui hagi de desplaçar-se ara entre 75 i 100 quilòmetres més el quilometratge durant 6 anys. En el cas que la mobilitat impliqui canvi d’illes, s’abonaran 9.000 euros bruts anuals durant 12 anys. 

Altres acomiadaments en el sector

Notícies relacionades

El pla presentat per la direcció fins al moment dista una mica del que s’ha pactat en altres entitats del sector. En el cas de CaixaBank, per exemple, se n’assegura la voluntarietat, i en cas que no sorgissin 2.023 voluntaris per deixar l’empresa, no s’assoliria necessàriament la xifra esmentada. L’ajustament a CaixaBank comportarà el tancament de prop de 800 oficines, amb un impacte econòmic pròxim als 900 milions d’euros. Les persones de menys de 52 anys que acceptin rescindir la seva relació laboral amb CaixaBank, per exemple, rebran una indemnització de 45 dies per any treballat amb un mínim de 36 mesos i un màxim de 42, així com una prima d’entre 13.000 i 23.000 euros. Per als de més edat (nascuts abans de 1965), se’ls abonaria el 57% del salari brut cada any fins a la jubilació més el conveni especial (el pagament a la Seguretat Social) fins als 63 anys. A més, cobrarien una prima d’entre 18.000 i 38.000 euros, segons el tram d’edat. Es calcula que el cost mitjà per a l’empresa serà de 438.000 euros. En el cas dels treballadors de menys de 52 anys, pot ser de fins a 3,5 vegades el salari anual. 

Al BBVA, les indemnitzacions per abandonar l’empresa abans de la jubilació han sigut habitualment de l’ordre del 80% del salari fins a la jubilació, en pagaments semestrals, tot i que aquest percentatge depèn de l’edat. Els empleats amb més antiguitat solen tenir a més un pla de pensions per complementar el pas legal a la jubilació.