AGRICULTURA

Alerta davant la crisi de l'oliverar tradicional a Espanya

Les explotacions mecanitzades, l'alça de la producció i la caiguda del consum posen en perill la continuïtat de 200.000 explotacions a Espanya

olivo

olivo

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

O apugen els preus o Espanya pot perdre el seu oliverar tradicional. La mecanització intensiva i la competència més gran amenaça la continuïtat de les explotacions més petites. Un estudi de la multinacional Deoleo, que agrupa marques com Carbonell, Koipe, Hojiblanca, Bertolli, Carapelli i Sasso, adverteix que uns 200.000 productors espanyols corren el risc de desaparèixer en els pròxims 10 anys com a conseqüència de l’augment de la producció internacional, la moderació dels preus i la caiguda del consum d’oli d’oliva. Unes 300.000 famílies d’Andalusia, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Aragó i Catalunya estan afectades directament per la crisi de l’oliverar, que es plasma ja en l’abandonament de més de 130.000 hectàrees de varietats autòctones. Segons l’opinió de l’expert i autor de l’estudi, Juan Vilar, "fa falta el compromís de tots els agents del sector per mantenir un tipus d’oliverar que té un important paper social, econòmic i mediambiental, que és típicament espanyol i que, per la seva singularitat, aporta una enorme riquesa i varietat a l’oferta d’oli d’oliva". 

Més del 20% de l’oliverar tradicional no mecanitzable espanyol, que suposa prop de 500.000 hectàrees, està directament amenaçat. Les que tenen més dificultats econòmiques són les petites explotacions d’entre 1 i 3 hectàrees. Els costos productius del quilo d’oli d’oliva per tipus de cultiu oscil·len entre els 0,8 euros més mecanitzades i els 2,4 euros de mitjana i fins a més de tres euros de les finques artesanals. Aquesta bretxa deixa fora del mercat els olis obtinguts després de processos no mecanitzats, sigui per situar-se en zones d’elevat pendent o per la seva petita superfície de cultiu. 

Espanya és el principal país productor i exportador d’oli d’oliva del món, amb un total de 2,7 milions d’hectàrees d’oliverar productiu, més del 90% destinades a l’obtenció d’oli. En l’actualitat les exportacions d’oli d’oliva s’estimen en més de 3.000 milions d’euros, un 15% del total d’exportacions agroalimentàries d’Espanya. De la producció total, el 70% és verge o verge extra. El sector suposa el 0,6% del PIB.

Tendències de mercat

En els últims sis anys, la producció d’oli d’oliva s’ha incrementat fins als 11,6 milions d’hectàrees conreades a 64 països productors. El consum en els últims nou anys ha caigut als mercats productors madurs (Espanya, Itàlia i Grècia) en unes 286.000 tones, i s’ha frenat a Alemanya, França i els EUA. La producció mundial, a l’espera de l’eclosió de la producció xinesa, "està creixent a un ritme superior a la del consum", conclou l’estudi, tot i que a l’última campanya aquest efecte no s’ha notat. Es planten 10 oliveres per segon al món i gairebé el 40% de l’oli produït procedeix d’explotacions eficients, amb costos un 49% més baixos i amb un rendiment per hectàrea un 51% superior. Tot porta a una bretxa superior en els pròxims anys entre oferta i demanda, amb un excés de producció d’entre una i dues tones a l’any. 

Preus

Segons dades del Ministeri d’Agricultura del balanç de l’any passat (campanya 18-19), els preus tendeixen a baixar en totes les categories i se situen per sota de l’inici de la campanya i de les quatre anteriors. A nivell internacional, les cotitzacions de la categoria verge extra són superiors a tots els mercats a les existents a Espanya. Al seu torn, es registren lleugers increments a Itàlia i Grècia, i es mantenen a Tunísia, davant la petita caiguda a Espanya. A nivell global, tots els preus es troben per sota de la campanya anterior, a excepció d’Itàlia per als olis d’oliva verges. Però l’oli d’oliva en origen costa el doble en origen que a Espanya. L’organització agrària COAG apunta que els preus a Espanya es troben ja per sota dels llindars de rendibilitat i l’evolució dels preus és negativa en les últimes setmanes.

Cop a les varietats autòctones

Notícies relacionades

L’homogeneïtzació de les explotacions oleiques dificultarà l’explotació d’oliverars varietals autòctons. Una de les varietats típiques a Espanya, la picual, està particularment amenaçada. Les noves explotacions olivereres es concentren en altres varietats, seleccionades més pel seu rendiment que per les seves característiques organolèptiques o capacitat antioxidant. 

L’informe confirma que la sostenibilitat de l’oliverar espanyol, especialment l’oliverar tradicional no mecanitzable, característic del país, es troba en "seriós perill", a causa de la bretxa creixent entre producció i consum a Espanya i a nivell mundial.

Temes:

Agricultura