24 febr 2020

Anar al contingut

cost de la vida

La inflació es va situar a l'abril en l'1,5% pel turisme

L'INE atribueix l'alça de l'1% el mes passat als paquets per a viatges i al transport aeri

La inflació es va situar a l'abril en l'1,5% pel turisme

L’índex de preus de consum (IPC) va pujar un 1% a l’abril en relació amb el mes anterior i va elevar dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l’1,5%, el seu tercer repunt consecutiu després del de febrer i el seu nivell més alt des del mes de novembre passat, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC d’abril a l’encariment dels paquets turístics, dels serveis d’allotjament i del transport aeri de passatgers. S’ha de tenir en compte que la Setmana Santa s’ha celebrat aquest any a l’abril i que el 2018 va tenir lloc al març.

La taxa interanual d’abril és la 32a taxa positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,5% superiors als de fa un any. Amb la dada d’abril, l’IPC suma sis mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar dues dècimes a l’abril, fins al 0,9%, amb la qual cosa se situa sis dècimes per sota de la de l’IPC general.

El quart mes de l’any, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en l’1,6%, tres dècimes més que al març.

Segons l’INE, entre els grups que van contribuir a l’abril a l’acceleració de la taxa interanual de l’IPC es troben el lleure i la cultura, que va elevar gairebé dos punts la seva taxa anual, fins al 0,3%, pels paquets turístics; hotels, cafès i restaurants, la taxa anual dels quals va augmentar mig punt, fins al 2,3%, pels serveis d’allotjament; i el transport, que va incrementar dues dècimes la seva taxa anual, fins al 3,2%, per l’encariment del transport aeri de passatgers.

Per contra, es van registrar descensos en els aliments i begudes no alcohòliques, la taxa interanual de les quals va baixar una dècima, fins al 0,8%, per l’abaratiment de les fruites i el menor augment dels preus del peix davant l’any anterior, i en les comunicacions, que van retallar més d’un punt la seva taxa interanual, fins al 0,1%, pel manteniment dels preus de telefonia i fax.

En termes mensuals, l’IPC va avançar un 1% a l’abril, la seva alça més gran aquest mes des del 2017, quan els preus van augmentar també un 1%.

Aquest repunt es deu principalment als augments de preus del vestit i el calçat (+10,5%) per la nova temporada primavera-estiu; del transport (+1,3%) per les gasolines i el transport aeri; dels hotels (+0,9%) pels serveis d’allotjament i la restauració, i del lleure i la cultura (+0,9%) pels paquets turístics.

En sentit contrari, el grup de vivenda va retallar els seus preus un 0,2% l’abril en relació amb el mes anterior per l’abaratiment del gas.

Temes: IPC