TELECOMUNICACIONS

Entra en vigor el nou límit a les trucades internacionals

Des d'aquest dimecres 15 de maig el preu màxim serà de 19 cèntims per minut i sis per als missatges

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

D’aquí 10 dies comencen les eleccions europees a Holanda i al Regne Unit, els dos primers països a obrir les urnes, i ho faran amb un nou exemple del benefici que suposa la Unió Europea per alsconsumidors europeus. El preu màxim de les trucades a altres estats membres serà, a partir d’aquest dimecres, 15 de maig, de 19 cèntims per minut i de 6 cèntims en el cas dels missatges (més IVA). "Després d’abolir el ‘roaming’ el 2017, la UE ha adoptat ara mesures contra els costos excessius de les trucades transfrontereres. Gràcies a aquestes dues mesures, els consumidors europeus estan àmpliament coberts contra una factura exorbitant a l’hora de trucar a qualsevol número europeu, tant a casa com a l’estranger", ha celebrat la comissària d’Economia i Societat Digital, Mariya Gabriel sobre una mesura que acosta els ciutadans a un mercat únic real, redueix les diferències en els preus de les trucades internacionals i locals i millora la connectivitat entre els europeus. La Comissió Europea va presentar la seva proposta el 2016 i el Consell i l’Eurocambra van tancar un acord polític el juny de l’any passat.

Segonsl’últim Eurobaròmetre encarregat per la Comissió Europea, quatre de cada deu entrevistats han contactat amb alguna persona en un altre Estat membre durant l’últim mes, tot i que només el 20% asseguren que el fixar un límit màxim en el preu de les trucades farà que ho facin més. De tots els enquestats, el 23% van utilitzar serveis instantanis de missatgeria per internet mentre que només el 18% ho va fer via telefònica, la mateixa proporció pràcticament (17%) que van utilitzar alguna aplicació per internet per fer les trucades.

Luxemburguesos, al capdavant

Els resultats de l’enquesta apunten que luxemburguesos i irlandesos (40%) són les dues nacionalitats més propenses a contactar amb gent en altres estats membres via serveis instantanis d’internet. A la cua: italians, portuguesos i eslovacs amb el 17% i el 18% respectivament. En el cas de les trucades internacionals a mòbils, els luxemburguesos també són els més habituats a fer-ho (54%). Al contrari, el percentatge de ciutadans que han trucat a algú en un altre país és del 8% a Itàlia, de l’11% a Espanya, i 15% a Portugal, Grècia i Malta.

Els luxemburguesos també són els més donats a utilitzar aplicacions d’internet, incloses videotrucades, per posar-se en contacte amb ciutadans en altres estats membres. El 38% dels enquestats diu que ho ha fet l’últim mes –33% a Xipre i 32% a Bulgària– davant el 7% a Itàlia i el 13% a Finlàndia i Espanya. Per últim, els ciutadans del Gran Ducat també són els que fan més trucades internacionals a números de telèfon a través d’aplicacions d’internet: 32% davant del 28% dels irlandesos i 23 dels búlgars. A l’altre costat de la balança, Itàlia (4%), Malta (8%), Hongria i Dinamarca (9%).

Nous drets

El nou paquet de mesures destinat a abaratir el cost de les telecomunicacions també inclou noves mesures per reforçar els drets dels consumidors al facilitar encara més el canvi d’operador. També inclou la creació d’un sistema d’alertes per transmetre missatges als usuaris en cas de situacions d’emergència i el desenvolupament del 5G a tota la UE amb l’objectiu que sigui accessible a tot el territori el 2020. En total, les noves normes sobre telecomunicacions introdueixen 35 nous drets i llibertats digitals per "ajudar la UE a satisfer les creixents necessitats de connectivitat dels europeus i a impulsar la competitivitat de la UE", defensa el vicepresident responsable del mercat únic digital, Andrus Ansip

Notícies relacionades

Segons ha informat la Comissió Europea, les operadores hauran de notificar als seus clients els nous límits de preus que s’aplicaran en els 28 estats membres així com a Noruega, Islàndia i Liechtenstein. El preu màxim només es limitarà per a ús personal, és a dir, per a clients particulars. Les empreses estaran excloses d’aquesta regulació de preus, ja que diversos proveïdors disposen d’ofertes especials.

Fins ara, de mitjana, el preu estàndard d’una trucada fixa o mòbil dins de la UE era tres vegades superior al preu estàndard d’una trucada nacional i el preu estàndard d’un missatge SMS dins de la UE era més del doble que el d’un SMS nacional. A més, en alguns casos el preu estàndard d’una trucada dins de la UE pot ser fins a deu vegades superior al preu estàndard de les trucades nacionals.