comicis polèmics

A la recerca del vot perdut a la Cambra de Comerç

Algunes candidatures apleguen informes jurídics per si no els convenç la resolució dels sufragis que estan en l'aire

zentauroepp47148589 joel joan paluzie190511195939

zentauroepp47148589 joel joan paluzie190511195939 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En alguns epígrafs, la diferència entre el guanyador d’una plaça al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona en les eleccions guanyades per la candidatura promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana  (ANC)eleccions l’Assemblea Nacional Catalana  ANC és de tot just dos vots. En altres, d’una o dues desenes. El moviment independentista s’ha anotat, ara per ara, la primera gran conquesta en el sistema institucional econòmic català.

Com a conseqüència de l’escassa diferència de vots en alguns casos, hi ha moltes expectatives per part dels altres candidats de cara a la resolució que prengui la junta electoral central dilluns sobre 955 vots que no van ser comptabilitzats per considerar-se sospitosos al procedir d’unes quantes adreces IP. A més, també ha d’aclarir1.500 sufragis mésde diferència entre el primer recompte facilitat per laConselleria d’Empresai el sorgit de comptar els vots registrats en cada epígraf.

En tot cas, alguns candidats tenen preparada total’artilleria jurídica per si la distribució definitiva de vocalies no convenç o veuen indicis de manipulació. Algunes d’elles asseguren que tenen acreditat que en alguns casos no coincideixen el nombre de vots d’un grup empresarial amb diversos NIF amb el total de sufragis que se li van assignar.

Alguns informes jurídics conclouen que “el vot electrònic és document a efectes penals”. Per això, les conductes per falsedats documentals se’ls poden aplicar “quan es produeix l’alteració o atribució d’un sentit diferent al vot electrònic emès”.

I apunten a possibles responsabilitats en què pot incórrer la junta electoral central, l’organisme presidit per la número dos de la Conselleria d’Empresa, Marta Felip. I és quel’acta de proclamació de resultatsque firma aquesta entitat que governa el procés electoral “és susceptible de ser considerada tambéfalsedat en document públic o oficial”. I, si fos el cas, hi incorrerien els funcionaris d’aquest organisme amb delictes que van de lafalsedatper imprudència greu a laprevaricació.  

Escons en joc

Algunes fonts vinculades al procés electoral asseguren que amb els vots que hi ha en l’aire podrien estar en jocfins a 12 vocalies. D’altres de menys optimistes estimen que podrien ser tres o quatre. 

En qualsevol cas, la junta ha de proclamar els resultats definitius que podrien fer perdre l’ANC la majoria absoluta, ja que provisionalment se’ls van atorgar 32 de les 40 places del ple subjectes a sufragi universal. Si tenim en compte que les 14 empreses que aporten 75.000 euros a l’any tenen 14 places reservades i les patronals Pimec i Foment, sis, el nombre total de membres és de 60 i 31 seients suposen la majoria absoluta.

Davant de tot això,Joan Canadell, cofundador de Petrolis Independents i un dels possibles presidencials per l’ANC, va destacar al seu Twitter que la seva intenció és “preparar un comitè executiu inclusiu amb l’objectiu de potenciar empresa i país”.

Des del’independentisme  no es descarta una aliança amb la candidaturad’Enric Crous  que, personalment, no ha obtingut escó segons el recompte provisional. Aquesta llista, amb quatre seients provisionalment, té l’aval del ‘lobby’Femcati de la patronalPimec.

L’únic dels candidats a president que va obtenir escó va ser el financerCarles Tusquets, ja que ni Crous ni l’advocatRamon Masiàvan passar el tall.

Per la seva part, el presidenciable de l’ANC, Joan Canadell, assegura en una entrevista a Vilaweb que amb el resultat a la Cambra es manté l’estratègia que “l’independentisme sigui a totes les àrees de decisió i de poder del país”

Segons el seu parer, “l’empresa catalana, per sort, ja  és molt independent” i convida a “independitzar-se mentalment” del mercat espanyol, ja que només suposa “el 2% del mercat mundial”.

D’empresaris a actors 

La candidatura de l’ANC congrega empresaris i autònoms diversos, des dePere Barrios(Recam Láser) o el mateix Canadell, que són entre els que optarien a la presidència, fins a l’actorJoel Joan, a través de la societat Arriska.

El programa de l’ANC, presidida per Elisenda Paluzie, 'Cambres: Eines de País', recull el compromís amb la implementació de la “República Catalana” i la sobirania fiscal. Segons la seva opinió, la Cambra ha de ser un ens“al servei de la república”,i defensar un projecte“amb lideratge econòmic sense submissió als interessos d’oligopolis i empreses amb seus no catalanes”.

Notícies relacionades

Un altre dels seus objectius és “desvincular” l’economia catalana dels “poders fàctics centralitzats” i redissenyar el sistema d’infraestructures clau de Catalunya (aeroport, port, trens, energia i comunicació), entre altres mesures.

La Cambra, amb un pressupost de 20 milions anuals, té influència a la Fira, Turisme de Barcelona i el Port, entre altres entitats clau. El 2020 podria entrar en el patronat de la Fundació Bancària La Caixa, com preveuen els estatuts de l’entitat,  la primera accionista de Caixabank