RECURS

El TJUE veu il·legal el càlcul de la pensió dels empleats a temps parcial per discriminació de la dona

El tribunal demana investigar si és "desavantatjós"

fcasals45296606 graf8023  madrid  espa a   02 10 2018  octavio granados  sec181009113026

fcasals45296606 graf8023 madrid espa a 02 10 2018 octavio granados sec181009113026 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimecres que la normativa espanyola sobre el càlcul de la pensió de jubilació de treballadors a temps parcial és il·legal si es demostra que és "especialment desavantatjosa" per a les treballadores, un extrem que haurà de comprovar la Justícia espanyola.

El cas va ser elevat al tribunal de Luxemburg pel Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, que ha de resoldre un recurs plantejat per una ciutadana que va impugnar el càlcul de la seva pensió de jubilació realitzat per l’Institut de la Seguretat Social (INSS) al·legant que la diferència de tracte respecte als treballadors a temps complet dona lloc a una discriminació indirecta per raó de sexe perquè la majoria dels treballadors a temps parcial són dones.

El TJUE recorda en la seva sentència que la legislació europea prohibeix tota discriminació per raó de sexe, ja sigui directament o indirectament, pel que fa al càlcul de prestacions, entre altres coses. Posteriorment, els jutges comunitaris assenyalen que constitueix una discriminació indirecta una situació en què una disposició "aparentment neutra” situa persones d’un sexe determinat "en desavantatge particular respecte a altres persones de l’altre sexe".

En concret, el Tribunal de Justícia apunta que aquest desavantatge "existeix quan una normativa afecta negativament una proporció de persones d’un sexe significativament més alta que la de les persones de l’altre sexe".

El tribunal de Luxemburg afirma que és competència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó apreciar si les dades estadístiques relatives a la distribució de treballadors de sexe masculí i femení que li han presentat les parts de l’assumpte són "vàlides, representatives i significatives".

I afegeix que, si arriba a la conclusió que la normativa nacional situa les dones en una posició “particularment menys avantatjosa que la dels homes”, haurà de dictar que és contrària a la legislació comunitària  “tret que estigui objectivament justificada”.

Notícies relacionades

Finalment, el TJUE examina si la normativa espanyola respon a una finalitat legítima de política social i recorda que impliqui una reducció d’una pensió de jubilació en una proporció major a la que correspon tenint en compte els seus períodes d’ocupació a temps parcial no podrà considerar-se objectivament justificada.

En aquest sentit, el tribunal europeu dictamina que el primer element del càlcul de la pensió (la base reguladora a partir de les bases de cotització) és suficient per aconseguir l’objectiu de protegir un sistema contributiu de seguretat social i, per tant, aplicar després un coeficient de parcialitat "va més enllà del necessari" i suposa una reducció de les pensions superior a la que resultaria de tenir en compte només la jornada de treball 'pro rata temporis' o en proporció del temps treballat.