03 juny 2020

Anar al contingut

estratègia

Naturgy s'aboca a les energies renovables

El grup energètic va guanyar fins al març 366 milions, amb un augment del 16%

Agustí Sala

Naturgy s'aboca a les energies renovables

Emilio Naranjo

Fa un any, el nou president de Naturgy (fins llavors Gas Natural), Francisco Reynésva decidir canviar d’estratègiadevaluació de les centrals tradicionals, que li va fer anotar unes pèrdues comptables de 2.822 milions d’euros l’any passat, i augment del 60% en el dividend en cinc anys.

Tot això va significar l’aposta per les energies renovables, que s’ha traduït en 138 megawatts (MW) en projectes solars i eòlics posats en operació en el primer trimestre a Espanya i 777 MW més que entraran en operació dins d’aquest exercici. Aquestes actuacions suposen una bona part dels 301 milions d’euros en inversions fins al març. La capacitat instal·lada al país ascendeix ja gairebé a 1.320 MW, un 15% més que fa un any.

La companyia ha presentat els seus resultats del primer trimestre, que donen un benefici net ordinari de 377 milions, fet que suposa un increment del 16%. Les vendes netes, 6.349 milions, es van mantenir gairebé estancades, amb un lleuger retrocés del 0,6%.

El resultat d’explotació ordinari va assolir en aquest període els 1.167 milions, un 6% més que fa un any. La companyia destaca les actualitzacions tarifàries a Llatinoamèrica, "que han reconegut la devaluació de les divises i la inflació que va tenir lloc el 2018".

Projecte industrial

Reynés afirma que el grup "continua amb el seu projecte industrial, invertint en renovables i xarxes", cosa que permet a la companyia adaptar-se "al mix energètic del futur" i a la qualitat del servei.

Ewl grup destaca que progressa en l’aplicació del seu pla estratègic 2018-2022. A 31 de març passat, el deute net de Naturgy es va situar en15.003 milions, un 2% menys que a finals de l’any passat. L’empresa l’atribueix "a un focus més gran en la generació de caixa, després d’haver destinat 560 milions per al pagament del dividend complementari del 2018 i un total de 135 milions per al programa de recompra d’accions pròpies durant el trimestre".

Fins al 31 de març, la companyia va destinar 238 milions per recomprar accions com a part d’un programa anual que ha d’arribar a 400 milions i que acabarà a finals del juny següent. 

Al seu torn remarca que es manté el full de ruta quant al pla d’eficiències. L’àrea de negoci que més va augmentar va ser la d’infraestructures a la zona nord de Llatinoamèrica (Mèxic i Panamà), amb un resultat d’explotació de 101 milions, amb una alça del 68%.

La companyia destaca que manté els seus objectius en eficiència. Amb aquest projecte ha reduït el seu perfil de risc. Dins d’aquest objectiu han aflorat estalvis d’uns 50 milions.