Airbnb guanya el primer pols contra hotelers francesos

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE dictamina que ofereix un servei de societat de la informació i no exerceix una activitat d'agent immobiliari

airbnb

airbnb

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

La multinacional nord-americana Airbnb ha guanyat aquest dimarts el primer pols en el litigi que l’enfronta a França al’Associació per a un Allotjament i un Turisme Professional (Ahtop). Segons l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, l’empresa és una plataforma digital que posa en contacte “potencials arrendataris amb llogaters que ofereixen allotjament de curta durada” i aquesta prestació “constitueix un servei de la societat de la informació” i no una activitat d’agent immobiliari.

L’associació francesa va denunciar Airbnb el març del 2017 per incomplir la llei que regula les condicions d’exercici del’activitat d’agent immobiliari, coneguda com a llei Hoguet. La multinacional, que gestiona des de la seva seu a Irlanda tots els seus usuaris establerts fora dels Estats Units, nega exercir una activitat d’agent immobiliari i afirma que no se li ha d’imposar l’aplicació de l’esmentada norma francesa per ser incompatible amb la directiva sobre comerç electrònic, que estableix la lliure prestació de serveis. 

El dictamen preliminar, publicat aquest dimarts per l’advocat general de la UE, dona, de moment, la raó al gegant nord-americà al considerar que “un servei consistent a posar en relació, a través d’una plataforma electrònica, potencials arrendataris amb llogaters que ofereixen prestacions d’allotjament de curta durada en una situació en la qual el prestador d’aquest servei no exercir cap control sobre les modalitats essencials de les esmentades prestacions, constitueix un servei de societat de la informació”.

Cas per cas

Notícies relacionades

L’advocat general també argumenta que Airbnb no ha d’estar sotmesa als requisits previstos en la llei Hoguet perquè un estat membre només pot establir excepcions a la lliure circulació de serveis de la societat de la informació mitjançant mesures adoptades cas per cas. A més, haurien de ser notificades prèviament a la Comissió Europea i a l’estat membre d’origen perquè adoptés mesures. Referent a això, assenyala Szpunar, res indica que França hagi sol·licitat a Irlanda que adoptés mesures en matèria de serveis de la informació ni sembla haver-se complert el requisit de notificar l’Executiu comunitari durant el període de transposició de la normativa. 

Per això, conclou que un estat membre diferent al d’origen no pot imposar d’ofici i sense examinar a fons els requisits relatius a l’exercici de la professió d’agent immobiliari perquè “la directiva s’oposa que un estat membre pugui restringir, en aquestes circumstàncies i d’aquesta manera, la lliure circulació dels serveis de la societat de la informació procedents d’un altre estat membre”. La sentència de la cort europea es coneixerà en els pròxims mesos.

Temes:

Airbnb