energia

Iberdrola augmenta els guanys un 15%

L'elèctrica es beneficia de l'augment de la demanda i l'alça de producció d'eòlica marina

abertran42904043 iberdrola180413135918

abertran42904043 iberdrola180413135918 / Miguel Tona

2
Es llegeix en minuts

Iberdrola va obtenir un benefici net de 963,9 milions d’euros el primer trimestre de l’any, un 15% més que en el mateix període de 2018, impulsat per l’augment de la demandal’increment de la producció eòlica marina i el bon comportament del negoci de generació i clients a Espanya.

Segons ha comunicat aquest dijous l’elèctrica a la Comissió Nacional del Mercat de Valores (CNMV), el resultat brut d’explotació (ebitda) va pujar a 2.599,4 milions d’euros, dada que suposa un increment de l’11,9%, amb millores en tots els negocis.

El resultat es va veure influït de forma positiva per les millores tarifàries al Brasil juntament amb les eficiències aconseguides i l’augment de la demanda, l’increment de la producció eòlica marina gràcies a la contribució del parc Wikinger aquest any el primer trimestre complet, la capacitat més gran instal·lada a Mèxic i el bon comportament del negoci de generació i clients a Espanya.

No obstant, van pesar en contra el descens de la producció al Regne Unit per la venda d’actius de generació convencionals i l’entrada en vigor en aquest país de preus màxims sobre determinades tarifes d’electricitat i gas.

Els ingressos de la companyia van despuntar un 8,5% fins al març, fins i tot situar-se en 10.138,9 milions d’euros, i el marge brut va millorar un 7,8%, fins als 4.323,1 milions, en el trimestre.

Per la seva part, el resultat net d’explotació (ebit) es va situar en 1.632,2 milions d’euros, un 17,7 % més que en el mateix període de l’any anterior.

El negoci de xarxes, que va millorar en totes les geografies, va generar un ebitda d’1.318,4 milions d’euros, un 9,9% més, mentre que el de Renovables es va situar en 683,6 milions d’euros, un 13,3% més, gràcies al Regne Unit, el Brasil i Mèxic, i l’aportació de l’eòlica marina, que van compensar la menor producció a Espanya i els EUA.

En el cas del negoci de generació i clients, l’ebitda va créixer un 19,2% i va arribar a 600,5 milions d’euros, avalat fonamentalment en el comportament d’Espanya i Mèxic, que van compensar el descens del 66,2% que hi ha hagut al Regne Unit per la venda dels actius de generació tèrmica a finals de 2018 i l’entrada en vigor al gener de preus màxims sobre determinades tarifes d’electricitat i gas.

D’altra banda, Iberdrola, dins de les desinversions que duu a terme, va arribar en el primer trimestre de l’any a un acord amb Lyntia Networks per a la cessió a llarg termini del dret d’ús de la seva capacitat excedentària de fibra òptica, per una contraprestació de 260 milions d’euros, que encara no té impacte en els resultats dels primers tres mesos del 2019.

Notícies relacionades

El president del grup, Ignacio Galán, ha afirmat que aquests resultats, units a l’evolució de les diferents iniciatives de creixement, reafirmen la “perspectiva positiva per a tot l’any 2019", per al qual la companyia ha millorat l’estimació del seu resultat i del seu dividend a final d’any fins a obtenir un creixement que se situaria en la part mitjana de la primera desena.

L’elèctrica, que en els últims 12 mesos ha invertit més de 5.300 milions d’euros, va destinar 1.200 milions a inversions durant el primer trimestre de 2019, dels quals un 87% s’han destinat a xarxes i renovables.