TELECOMUNICACIONS

El Regne Unit autoritza Huawei com a proveïdor d'infraestructura 5G

La firma tindrà accés a la instal·lació d'elements no crítics del sistema

zentauroepp47019624 files  this file picture taken on january 29  2019 shows a w190220164225

zentauroepp47019624 files this file picture taken on january 29 2019 shows a w190220164225 / WANG ZHAO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern britànic permetrà a Huawei contribuir a la instal·lació de la xarxa 5G al Regne Unit malgrat les advertències sobre les possibles amenaces de seguretat que podria implicar, informa aquest dimecres 'The Daily Telegraph'.

El Consell Nacional de Seguretat del Regne Unit, presidit per la primera ministra, Theresa May, va donar llum verda aquest dimarts en una reunió que la firma xinesa tingui un accés limitat per poder construir una part de la infraestructura ‘non core’ (no crucial) del sistema 5G. Les antenes en serien un exemple.

Un portaveu de la companyia va declarar a Efe que "aquesta llum verda implica que els negocis i els consumidors del Regne Unit tindran accés a les xarxes més ràpides i més fiables gràcies a la tecnologia capdavantera de Huawei".

La mateixa font va afegir que mentre la firma espera l’anunci del Govern britànic, “s’alegra que el Regne Unit continuï adoptant un enfocament basat en evidències" cap a la seva feina i remarca que continuaran "treballant de manera conjunta amb el Govern i amb la indústria".

Tot i que finalment s’hi ha donat llum verda, diversos ministres del Consell Nacional de Seguretat britànic, entre ells el titular d’Interior, Sajid Javid, el d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt o el responsable de Defensa, Gavin Williamson, van expressar inquietuds sobre aquesta decisió.

No obstant, a Huawei no se li permetrà subministrar a companyies de telefonia d’aquest país elements crucials de la futura xarxa de telefonia mòbil 5G, segons va recordar en aquesta trobada.

Riscos

Les noves mesures tenen possibles riscos de seguretat que podria comportar permetre al gegant xinès accedir a la xarxa de comunicacions britànica. El director de l’agència d’espionatge britànica GCHQ, Jeremy Fleming, va dir el mes passat que aquest país ha d’entendre quines són les "oportunitats i les amenaces" que representen la tecnologia xinesa.

Els Estats Units, per contra, han prohibit completament a empreses xineses treballar en les seves infraestructures de telecomunicacions. El seu vicepresident, Mike Pence, va instar el febrer passat tots els seus socis en matèria de seguretat a "mantenir-se vigilants" en aquest sentit.

Arran de la decisió de May, els experts de l’anomenatFive Eyes Club(Club dels Cinc Ulls), l’aliança d’agències d’intel·ligència que conformen els EUA, el Regne Unit, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, compareixeran junts per primera vegada en aquest país per abordar el tema de les ciberamenaces.

El president del Comitè d’Afers Exteriors, Tom Tugendhat, va assenyalar en un tuit que permetre a Huawei construir part de la infraestructura britànica 5G "farà que els aliats dubtin sobre la nostra habilitat per mantenir informació segura, i soscavaria la confiança essencial de la cooperació del Club dels Cinc Ulls".

Finançament

La companyia sempre ha negat que hagi rebut finançament de l’Estat xinès i insisteix que és una empresa privada, independent de qualsevol influència del Govern del seu país.

Notícies relacionades

‘The Times’ citava informacions de la CIA que asseguraven que Huawei hauria rebut diners procedents de sucursals de l’aparell de seguretat estatal de Pequín. Segons això, Huawei hauria rebut fons procedents de l’Exèrcit Popular d’Alliberament, de la Comissió de Seguretat Nacional de la Xina i de la xarxa d’intel·ligència estatal d’aquest país.

la Xina, per llei, les empreses estan obligades a cooperar amb les seves sucursals de seguretat, cosa que fa témer als crítics que es pugui facilitar la instal·lació d’algun accés "per la porta del darrere" en el ‘software’ que permeti espiar o alterar les comunicacions britàniques.