16 jul 2020

Anar al contingut

OCUPACIÓ PRECÀRIA

El 37% dels contractes firmats fins al març no passen del mes de durada

Els més freqüents són els que no superen els set dies, que són el 25,9% del total de la contractació

Efe / Madrid

El 37% dels contractes firmats fins al març no passen del mes de durada

PAUL WHITE

El 37,2% dels contractes d’ocupació firmats en el primer trimestre d’aquest 2019 van tenir una durada igual o inferior a un mes, més d’1,9 milions de contractes del total de 5,1 milions subscrits entre el gener i el març, segons les últimes dades publicades pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

Dins dels contractes de curta durada, els més freqüents són els que no passen dels set dies, que suposen el 25,9% del total de la contractació i van sumar en el primer trimestre més d’1,3 milions. Aquesta taxa es manté en el mateix nivell de l’any anterior, malgrat que en el decret llei del passat 28 de desembre per a la revalorització de les pensions es va incloure un increment de la quota empresarial per contingències comunes fins al 40% (davant el 36% que hi havia fins al moment) per als contractes amb durada efectiva igual o inferior a cinc dies, un recàrrec que està en vigor des de l’1 de gener.

Des que es va iniciar la recuperació de l’ocupació fa cinc anys, la proporció de contractes que no duren més d’una setmana ha pujat en una mica més de tres punts, des del 23,7% de març del 2014 al 26,9% de març del 2019, mes en què es van firmar 461.292 contractes iguals o inferiors a set dies. Només el mes de març es van firmar un total d’1,7 milions de contractes, dels quals més d’1,5 milions van ser temporals i prop de 180.000, indefinits.

Pimes i sector serveis

Gairebé la meitat de la contractació total del mes de març (el 48,5%) la van realitzar micropimes i pimes d’entre 1 i 25 empleats, en tant que 7 de cada 10 contractes es van enquadrar al sector serveis, principalment en les activitats de l’hostaleria, el comerç i el transport.

Els contractats estan majoritàriament a la franja d’edat que va dels 20 als 44 anys, tenen estudis secundaris generals i es reparteixen gairebé a parts iguals entre homes (55,7%) i dones (44,3%).

El flux de contractació mensual implica que 9 de cada 10 contractes són temporals, si bé del total d’assalariats (16,4 milions a tancament de 2018 segons l’Enquesta de Població Activa) el 73,1% tenen un contracte fix i el 26,9% en tenen un de temporal, cosa que permet deduir l’encadenament de contractes i l’elevada rotació que afecta el col·lectiu de treballadors temporals.

Precarietat general

No obstant, el sindicat CCOO alerta que la precarietat laboral no té a veure sol amb els treballadors temporals sinó també amb els fixos, ja que la probabilitat que un contracte indefinit es tradueixi en una ocupació estable és cada vegada menor.

En un informe publicat recentment, el sindicat conclou que dels 11 milions de contractes indefinits realitzats entre el 2012 i el 2018, 3,4 milions no van arribar a l’any de durada i només 7,6 milions van superar l’any. Segons l’estudi, a finals del 2018 només es mantenia el 63% dels contractes indefinits firmats aquell mateix any i el 50% dels firmats el 2017, que significa que la meitat dels contractes indefinits no segueixen actius dos anys després de ser firmats